Luleå är nära sitt femte raka SM-guld i basket.
Luleå är nära sitt femte raka SM-guld i basket.

Luleå en match från femte raka SM-guldet

Luleå har återigen visat mästarklass i basketens SM-slutspel. 83–79-segern mot Udominate på hemmaplan, och 2–1-ledningen i finalserien, innebär att stormakten kan säkra sitt femte raka SM-guld i Umeå på onsdag.

ANNONS
|

Det är som ett säkert vårtecken numer. När Luleå och Udominate från Umeå möts i damernas SM-slutspel i basket är vinterkylan på utgång och sommarvärmen på ingång.

Antagonisterna möts i år för fjärde året i rad i final efter att ha slutat etta och tvåa i basketligan. Och för femte gången i rad har Luleå, seriesegraren, ett guldgrepp.

I måndagens tredje final i bäst av fem låg hemmalaget Luleå under efter halva matchen och ställningen 41–48. Udominate – som var överlägset i fredagens andra final och vann med 98–73 på hemmaplan – imponerade nu även på bortaplan och var med i matchen ändå in i slutminuterna av den fjärde perioden.

ANNONS

Med 4.11 kvar på matchuret stod det 73–73. Då klev Luleås Adrienne Motley fram för det regerande mästarlaget. Den WNBA-meriterade stjärnguarden satte två trepoängare och en tvåa när Luleå drog ifrån under slutminuterna. Att Udominates Briann Kiesel också bidrog starkt på slutet hjälpte inte.

Luleå vann med 83–79 och leder finalmatchserien med 2–1. En seger på bortaplan i Umeå på onsdag innebär i så fall Luleås femte raka SM-guld.

TT

Fakta: Senaste SM-finalserierna

2018: Luleå leder mot Udominate med 2–1 i bäst av fem matcher.

2017: Luleå besegrade Udominate med 3–1.

2016: Luleå besegrade Udominate med 3–2.

2015: Luleå (Northland) besegrade Udominate med 3–1.

2014: Luleå (Northland) besegrade Norrköping med 3–0.

Fotnot: Norrköping vann SM-guld 2013.

ANNONS