Chris Froome. Arkivbild.
Chris Froome. Arkivbild.

Ludvigsson i utbrytning när Froome vann

En utbrytning med Tobias Ludvigsson hämtades in sista milen på den nionde etappen av Spanien runt. I stället för svensk seger blev det vinst för totalledaren Chris Froome.

ANNONS
|

Utan en uttalad lagkapten i Tobias Ludvigssons stall FDJ finns det läge för övriga lagkamrater att göra utbrytningar i pågående Spanien runt. På den nionde etappen av Vueltan satte en attackvillig Ludvigsson färg på loppet.

Svensken var en av tio cyklister som bröt sig loss efter 20 kilometer av etappens totalt 174 km. De blev färre i utbrytningsgruppen allt eftersom och med bara några mil kvar var Ludvigsson och Mauricio Soler, Colombia, ensamma i täten. Med 33 km kvar var ledningen 1,49 minuter.

- Man ser att det är han (Ludvigsson) som är motorn i den här duon. Det är bra för Ludvigssons moral och för hans karriär, kommenterade cykelexperten Anders Adamson i Eurosports sändning.

ANNONS

Fredrik Kessiakoff blev svensk etappsegrare i Vueltan 2012. Men som det ofta blir med utbrytningar höll det inte hela vägen för Ludvigsson. Soler var sist att hämtas in av den jagande klungan med halvmilen kvar att cykla.

I sista klättringen uppför Puig Llorença attackerade Vuelta-ledaren Chris Froome och vann etappen. Totaltvåan Esteban Chaves försökte minska avståndet och blev tvåa, fyra sekunder bakom. Inklusive bonussekunder drygade Froome ut sin ledning i sammandraget till 36 sekunder.

Segern var Sky-stjärnans första i en grand tour i år.

TT

ANNONS