Ljungberg tjänar mest i hela landslaget

ANNONS
|

Inkomstskillnaderna i det svenska fotbollslandslaget är större än någonsin tidigare. Det finns ett bottenskrap, ett mellanskikt, ett toppskikt - och så finns det ett par som det saknas ord för.

Lars Lagerbäck är en av de "lågavlönade". Förbundskaptenen förhandlade nyligen om sitt anställningskontrakt med Svenska Fotbollförbundet och den nuvarande månadslönen är 113 000 kronor.

Lagerbäck pratar ogärna om pengar, men han säger också:

- Jag har inte reflekterat över att jag tjänar mycket mindre än vissa spelare. Jag har en lön som jag är nöjd med.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell har sagt, apropå Lagerbäcks nya lön:

- Vår förbundskapten är givetvis vår högst betalde tjänsteman.

ANNONS

I samma lönekategori som Lagerbäck hittar vi de allsvenska spelarna. Men då ska vi veta att Anders Svensson, Niclas Alexandersson och Daniel Andersson alla har gjort sina vändor ute i Europa och därigenom tryggat den ekonomiska framtiden.

De spelare som har sin vardag i Norge, Danmark och andra mindre ligor ute i Europa hamnar i ett slags mellanskikt.

Marcus Allbäck är urtypen för en sådan spelare.

Han fick en signing bonus när han skrev kontrakt med Köpenhamn. Men danskarna ger honom "bara" 250 000 kronor i månadslön. Skatten för en professionell fotbollsspelare i Danmark är dock bara 25 procent. Tobias Linderoth har precis samma upplägg och lön som Allbäck, alltså 3 miljoner kronor om året.

Toppskiktet utgörs av spelare på uppgång i någon av de stora ligorna - eller av spelare som någon gång har knutit sina fotbollsskor inför en Premier League-match.

Christian "Chippen" Wilhelmsson är med 15 miljoner kronor om året den bäst betalde spelaren i Nantes - genom tiderna.

Mikael Nilsson hade en tid i Southampton, och spelare som har varit i Premier League har alltid ett bra utgångsläge när de flyttar eftersom lönerna i England ofta är väldigt höga. Erik Edman valde dock självmant att ge upp några miljoner kronor om året när han förra hösten lämnade en "varannan-match"-roll i Tottenham för Rennes. Han gjorde det med motiveringen att han "ändå är rik" och att "det inte är pengar som driver honom".

ANNONS

Rikast av alla är dock Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic. Där pratar vi om veckolöner i miljonklassen.

De två bäst betalda stjärnorna har också de mest lukrativa sidouppdragen. De kan leva gott och flott bara på pengarna de får från sponsorerna.

Ändå ligger de en bit efter mannen som fram till somras var fotbollsvärldens bäst betalde svensk. Sven-Göran Eriksson hade 70 miljoner kronor om året för att leda England.

ANNONS