Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171124-sdhlpublikrekord-569613_se.gp_1.jpg
Både Linköping och Luleå, som här firar ett mål i en match mot Djurgården, drar ett stort lass för att locka mer publik till SDHL. Arkivbild.

Linköping kan krossa publikrekordet

Linköping ser ut att krossa publikrekordet i damernas hockeyliga SDHL. Inför matchen mot HV71 på söndag har 7 600 biljetter förhandsbokats.

Den tvåfaldiga OS-medaljören jobbar numera på Linköpings marknadsavdelning och är också sportchef för klubbens SDHL-lag som leder serien stort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon törs dock inte räkna hem rekordet ännu. Den slutliga publiksiffran räknas på faktiska besökare, inte bokade biljetter. HV71 har ännu så länge rekordet när laget drog 4 563 åskådare mot Linköping förra säsongen. Den gången hade 6 000 biljetter förhandsbokats.

- Det är fullsatt både på sitt- och ståplats. Jag hoppas att alla kommer, det är det man är lite nervös för, säger Martin Hasson.

Om alla som förhandsbokat kommer till matchen skulle det innebära höstens högsta publiksiffra i arenan. Herrlaget i SHL har som mest dragit 6 868 åskådare, också det mot rivalen HV71.

Hög potential

Damhockeyn får mer och mer uppmärksamhet, men ännu så länge avspeglas det inte i publiksiffrorna. Linköping har ett hemmasnitt på 101 åskådare hittills den här säsongen och seriens publiksnitt – inför veckoslutets matcher – ligger på 148 åskådare. Inför rekordmatchen har klubben varit ute i skolorna för att marknadsföra sig.

- Vi har varit ute i runt i kanske tio skolor. Vi försöker öka intresset och samtidigt också jobba med rekrytering. Visa för småtjejer att om man vill börja spela ishockey så finns det, säger Martin Hasson.

Samtidigt finns potentialen för att öka publiksiffrorna. Räknar man publiksnittet på de fem senaste årens SM-finalmatcher – totalt nio stycken – ligger det på 2 180 åskådare per match.

Fler tv-sändningar

Att göra kraftsamlingar som Linköping gör på söndag – då klubben firar sitt tioårsjubileum i damligan – är en väg att gå.

- Jag tycker att det är toppen när vi kan få fler än de som brukar komma på matcherna. Att de får se hur matcherna spelas och hur underhållande det är. Vi önskar att vi hade fler sådana matcher varje säsong, säger Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand som också sitter i SDHL:s styrelse.

- Jag tycker många klubbar gör väldigt mycket. Linköping och Luleå är föredömen som marknadsför sina matcher på samma sätt som sina herrmatcher. Sedan vore det toppen om man kunde följa de här matcherna bättre med fler tv-sändningar. Det är några få per år, men skulle det vara fler är jag övertygad om att det skulle komma fler åskådare. Sådant bygger damhockeyn på sikt, säger Silfverstrand.

Damligan sitter i ett tv-avtal med SVT som tecknades innan SDHL i fjol bildades och klubbarna tog över driften av serien från Svenska ishockeyförbundet.

Fakta: Publiksiffrorna i SDHL

Fem högsta publiksiffrorna i historien (seriematcher):

HV71–Linköping 4 563, 5 februari 2017.

Luleå–Modo 3 150, 12 oktober 2016.

Brynäs–Djurgården 2 954, 14 januari 2017.

Luleå–AIK 2 653, 26 september 2015.

Brynäs–AIK 1 673, 16 februari 2013.

Publikligan denna säsong (hemmasnitt, inför fredagens matcher): 1) Luleå 452, 2) HV71 206, 3) Leksand 187, 4) Brynäs 161, 5) Modo 143, 6) AIK 102, 7) Linköping 101, 8) Djurgården 98, 9) Göteborg 72, 10) SDE 70.

Källa: Swehockey.se.

Mest läst