Lindqvist tips på varvetmusik

ANNONS
|

Springsteens spelningar är minst tre timmar långa, något som ni som ska springa Göteborgsvarvet på lördag kan fundera en stund över. När ni har hunnit i mål, ätit er kexchoklad, stretchat, kommit hem och tänt grillen har Springsteen precis med full kraft kastat sig in i extranumren. Samtidigt står den till stor del yngre publiken på arenagolvet och flämtar efter luft.

Jodå, Springsteen gör sitt dagliga pass på löpbandet för att kunna sköta sitt krävande jobb som underhållare. Ändå går det inte att jämföra med ansträngningen på scenen. Han har beskrivit det som att "springa allt vad man orkar i tre minuter, samtidigt som man vrålar allt vad man förmår. Och sedan göra det om och om igen."

ANNONS

Möjligen skulle det kunna vara en lämplig men lite udda intervallövning att köra nu dagarna innan Göteborgsvarvet. Gärna med musik i lurarna, och kanske en smula avsides.

Precis som många av oss andra har väl inte Springsteen direkt den perfekta löparkroppen. Men han har musiken. Han tycker det är så förbannat roligt att vara den "hårdast arbetande, vita mannen i showbusiness", förebilden James Brown kan naturligtvis ingen rubba, och hämtar energin från trummorna, basen, gitarrerna. Och publiken förstås. Så om man ska fortsätta jämförelserna mellan musik och löpning är det just passionen och glädjen som förenar.

Musik är en fysisk upplevelse som i bästa fall, som i Springsteens, också talar till intellektet. Precis som löpningen eller idrottandet överhuvudtaget också gör. Den fysiska ansträngningen när man pressar sin kropp lösgör endorfin och adrenalin och leder till samma slags rus som en riktigt stark musikupplevelse. Löpningen, när den fungerar fullt ut, kan ge samma frihetskänsla, samma förnimmelse av viktlöshet och samma mentala rening som de allra bästa konserterna.

Det är väl också därför många av oss försöker förena de båda världarna. Artister som kutar runt på scenen, publik som hoppar upp och ner eller Varvet-löpare som väljer att helt eller delvis stänga ute omvärlden genom att ha musiken med sig. I förhoppningen om att den ska sätta rytmen och ge den där lilla extra energin till hjärta, lungor och muskelfibrer så att kroppen ska orka hela vägen in i mål.

ANNONS

Spotify: Årets låtar - http://open.spotify.com/user/guligan/playlist/2vHYn59YEk1FtC5YeCvgZt

Spotify:Springsteen med vänner - http://open.spotify.com/user/guligan/playlist/5ODE7iEelFsVYu4VbkwISh

ANNONS