Axel Lindqvist under mediedagarna i Vemdalen förra veckan.
Axel Lindqvist under mediedagarna i Vemdalen förra veckan.

Lindqvist snabbast i storslalomkvalet

Haiti, Albanien, Libanon – och Sverige. Axel Lindqvist, 18, vann storslalomkvalet och får starta i VM på riktigt på fredagen. Även jämngamle Carl Jonsson tog sig vidare.

ANNONS
|

Svenska åkare brukar inte behöva kvala på alpina VM. Men varken Axel Lindqvist eller Carl Jonsson hade resultat som garanterade en start i VM-storslalomen i Åre. Nu blir det en VM-start på riktigt för den svenska duon, Lindqvist var dessutom snabbast av alla i kvalet. Jonsson blev tolva.

De svenska 18-åringarna var ett något udda inslag i startlistan, som till stor del bestod av åkare från lite mindre kända skidnationer.

Där fanns exempelvis profiler som österrikiske adelsmannen Hubertus von Hohenlohe, 60, som för många år sedan drog i gång Mexikos skidförbund och nu startar i sitt 18:e VM. Veteranen slutade på 100:e plats, drygt 30 sekunder efter Lindqvist.

ANNONS

Något sämre gick det för Jean-Pierre Roy från Haiti, som slutade sist av alla, drygt 1 minut och 10 sekunder bakom Lindqvist.

Men 55-åringen, som gör sitt femte alpina VM, är å andra sidan inte i Åre för att slåss om medaljerna.

Han har bott i Frankrike i större delen av sitt liv, men började sin landslagssatsning för Haiti efter jordskalvet som 2010 krävde över 300000 människoliv.

- Det blir bara kvalet för mig, men det viktiga är att visa upp Haiti, sade Roy till TT inför kvaltävlingen.

- Det finns så mycket lidande på Haiti, jag vill visa upp något annat än det.

TT

ANNONS