Brittiske fyrfaldige Formel 1-vinnaren Lewis Hamilton. Arkivbild.
Brittiske fyrfaldige Formel 1-vinnaren Lewis Hamilton. Arkivbild.

Lewis Hamilton flög iväg med momsen

Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton köpte ett eget flygplan för över 200 miljoner kronor. Genom ett slugt upplägg via ön Isle of Man fick han tillbaka momsen på över 40 miljoner, visar den stora paradisläckan. Den typen av upplägg har lett till att EU-länder gått miste om över 8 miljarder kronor.

ANNONS
|

När Hamilton köpte sin röda privatjet med Armani-gardiner 2013 var det jurister på byrån Appleby tillsammans med revisionsbyrån Ernst&Young som hjälpte den brittiske föraren med momsupplägget. Det visar den så kallade paradisläckan, som avslöjar mängder av skatteupplägg bland världens rikaste, såväl politiker som företag som kändisar.

Ett krav var att Hamiltons plan måste landa på Isle of Man, en ö mellan Storbritannien och Irland känd för sina lågskatteupplägg för stormrika personer.

"Det handlar om ett kort stopp, normalt mindre än två timmar", skrev Appleby i sin förklaring till skatteupplägget.

ANNONS

Så lång tid ungefär tar det att registrera ett plan på ön. Sen behöver man aldrig komma tillbaka.

Hamilton var med på noterna, så han fick tillbaka momsen. Det visar hemliga dokument i läckan från Appleby till Süddeutsche Zeitung. Den tyska tidningen har sedan delat den med TT, SVT och mer än 90 andra medieföretag samordnade av journalistnätverket ICIJ.

Inga onda avsikter

Den nu fyrfaldige formel 1-vinnaren hade inga onda avsikter, skriver hans advokater i en kommentar. Han har rådgivare som sköter hans affärer.

Appleby och Ernst&Young hade många möten och mejlkonversationer om hur man kunde kringgå EU:s regelverk för moms i fallet Hamilton. Avgörande är att flygplan måste ägas av företag och användas i affärssyfte, inte som privat leksak. Då kan man få tillbaka momsen. Moms är nämligen en skatt som endast konsumenter betalar, på allt från strumpor till flygplan, men som företag slipper. Men för att slippa moms duger det inte att vara brevlådeföretag, som många är på Isle of Man, enligt EU:s regler.

Hamiltons upplägg är ett virrvarr, med ett bolag på Isle of Man – Stealth – som hyr planet av hans företag på Brittiska Jungfruöarna, ett annat skatteparadis. Det företaget importerade planet via Isle of Man och Storbritannien till EU.

ANNONS

Stealth har inga anställda. Adressen går till juristbyrån Applebys kontor på Isle of Man. Där samsas Stealth med adresser till inte mindre än 1100 bolag och stiftelser.

Inte ensam

Lewis Hamilton är långt ifrån den enda stormrike person att hitta kryphålet med momsen på Isle of Man. Den lilla ön med 85000 invånare har i dag det största flygplansregistret i skatteparadis, med 1000 registrerade plan. På frågor från journalistnätverket ICIJ, svarar myndigheterna på Isle of Man att moms för mer än 8 miljarder kronor har återbetalats till 231 jetplan som registrerats där. Pengar som annars skulle ha gått till EU:s medlemsstater.

Sedan ICIJ skickat sina frågor till Isle of Mans myndigheter kallade öns regeringschef Howard Quayle till en presskonferens den 23 oktober – långt före denna publicering.

- Vi har inte hittat något bevis för att vi har gjort fel eller att våra tull- och skattemyndigheter felaktigt har återbetalat moms, sade han.

Samtidigt sade Quayle att han hade bett det brittiska finansdepartementet att granska öns flygplansregister.

TT

Fakta: Isle of Man

Ö i Irländska sjön mellan Irland och Storbritannien.

Direkt underställd den brittiska kronan sedan 1828, och alltså inte en del av Storbritannien. Självstyrande i allt utom försvars- och utrikespolitik.

Lever främst på finans- och turistsektorn. Skattelagarna är mycket liberala.

Yta: 572 kvadratkilometer (drygt en tredjedel av Ölands yta).

Antal invånare: 85000 invånare (2013).

Huvudort: Douglas.

Regeringschef: Howard Quayle.

Källor: NE, gov.im

Fakta: Lewis Hamilton

Brittisk racerförare, född 1985.

Anses allmänt vara den bästa formel 1-föraren i sin generation.

Debutåret 2007 kom han tvåa i formel 1-serien, slagen bara med en poäng. 2008 blev han tidernas yngste F1-världsmästare. Vann även 2014 och 2015 och 2017.

Körde tidigare för stallet McLaren men sedan 2013 för Mercedes.

Källor: Time, NE, formula1.com

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, ”Paradise Papers” på engelska, kommer från ett 20-tal slutna territorier. Materialet gavs till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som delade med sig det till journalistnätverket ICIJ. 381 journalister från 96 medieföretag i 67 länder har sedan granskat innehållet.

Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit. Internationellt märks bland andra The New York Times, BBC och Le Monde.

Materialet utgör 1,4 terabyte – 13,4 miljoner dokument. Huvuddelen kommer från juristbyrån Appleby, med kontor i en rad skatteparadis och med många storföretag och förmögna personer som kunder.

I läckan ingår också bolagsregister från 19 territorier, bland dem skatteparadis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarna.

Läckans innehåll spänner över nästan 70 år, 1950–2016.

Källa: ICIJ

ANNONS