Lagen om maskeringsförbud kritiseras: "Kunde varit vassare"

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig – och polisen lär få möjlighet att praktisera den nya maskeringslagen. Men att problemen på arenorna därmed skulle få sin lösning är inte att räkna med menar supporterpolisen Anders Hallesjö.

ANNONS
|

– Däremot är lagen ett bra verktyg för oss eftersom det blir lättare att ingripa inne på en arena och vi kommer säkert att få ett antal fall för prövning framöver säger, han.

Kommer lagen att göra skillnad i praktiken?

– På sikt tror jag det, att det här är ett steg i rätt riktning. Men man bör även diskutera möjligheten att beslagta maskeringsutrustning vid insläppet, den har vi inte i dag. Jag menar; att se på match i en luva med två hål för ögonen är knappast nödvändigt. Men med nya lagstödet har vi åtminstone möjlighet att komma åt folk som maskerar sig inne på arenan, säger han.

ANNONS

Samtidigt fortsätter polisen att arbeta efter proportionalitetsprincipen; en polisiär insats måste stå i proportion till det misstänkta brottet – och eventuella risker för tredje man (större delen av publiken) i händelse av upplopp eller omfattande bråk.

– Konsekvensen av ett agerande måste även fortsättningsvis finnas med i helhetsbilden. Att bryta mot maskeringsförbudet är i sig inget grovt brott och vi kommer knappast att rusa upp på läktarna och riva av folk masker stup i kvarten. Men att vi har lagen i ryggen när vi gör det är viktigt – och självklart ska vi i möjligaste mån rapportera personer som bryter mot lagen, betonar Hallesjö som arbetar som supporterpolis i Göteborg.

Han få medhåll av Martin Fredman, säkerhetsansvarig hos Svenska fotbollförbundet, som menar att tillkomsten av lagen är bra även för arrangören eftersom den skapar tydlighet kring vad som gäller.

Samtidigt tycker Fredman att lagtexten glappar.

– Den kunde ha varit vassare. Nu finns undantag som riskerar att skapa otydlighet. Men kan inte bortse från att det öppnar för viss kreativitet hos risksupportrar. Jag menar, en halsduk som ska skydda mot hårt väder eller rök från bengaler kan även dölja ett ansikte, säger han.

Martin Fredman har under många år samlat på sig kunskap kring arenaproblematik, våld och bengaleldande – så sent som för ett drygt halvår sedan var han polisiär insatschef och har erfarenhet från ett flertal uppmärksammade händelser. Totalt var Fredman polis i 26 år, varav elva som insatschef. Sedan 1 november i fjol jobbar han för Svenska fotbollförbundet.

ANNONS

– Det är klart att det ger mig ett annat och nytt perspektiv – inte minst på polisens verksamhet. Samtidigt tror jag att den polisiära erfarenhet jag har är bra även för fotbollen, förhoppningsvis gagnar det helheten, säger Martin Fredman.

Den gångna veckan har Hallesjö och Fredman varit på konferens i Göteborg under två dagar där representanter från klubbar (allsvenskan och Superettan), arrangörer och polis bland annat fokuserat på säkerhetsfrågor.

– Enkelt uttryckt syftar arbetet till att få bort våldet från arenorna eftersom det inte hör hemma där. Just därför är det viktigt med samverkan – att alla goda krafter drar åt samma håll, betonar Martin Fredman.

Han håller med Anders Hallesjö om att den nya lagen blir ett bra verktyg för polisen – men att den långt ifrån löser allt.

– Man måste ständigt jobba med frågan som i mångt och mycket handlar om attitydförändring. Det hela får inte bara resultera i en sorts politisk populism där man tror att man löst problemet bara för att man fått igenom en lag. Frågan är alldeles för komplex för det, betonar han.

ANNONS