Hyllningarna börjar komma in i efter Charlotte Kallas OS-guld. Hon hyllas av Stefan Löfven på Instagram.
Hyllningarna börjar komma in i efter Charlotte Kallas OS-guld. Hon hyllas av Stefan Löfven på Instagram.

Löfven hyllar Kalla efter guldet

Statsministern, idrottsministern, krönikörer och Annie Lööf. Alla hyllar de Charlotte Kalla efter guldet i OS.

ANNONS
|

Stefan Löfven hyllar Kalla på Instagram.

"Sveriges första guldhjälte i OS! Grattis Kalla", skriver den idrottsintresserade statsministern.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S), som är på plats i Pyeongchang, är också en av de första som kommenterar Charlotte Kallas OS-guld.

"Alldeles makalös insats av super-Kalla! Första svenska OS-guldet i Pyeongchang", skriver idrottsministern i en kommentar.

Centerledaren Annie Lööf har också följt loppet framför tv:n.

"Charlotte Kalla visar vägen – inleder med olympiskt guld! Heja Kalla, heja Sverige!!", skriver Lööf på Instagram.

Beundrande Svan

Skidkungen Gunde Svan är också full av beundran.

- Jag har aldrig sett henne åka med sådant självförtroende i något lopp. Hon dirigerar hela loppet nästan från start och mål och sedan att hon bara borrar ner huvudet och kör när hon har bestämt sig, det är en taktik som kräver stort självförtroende, säger Svan till Radiosporten.

ANNONS

Gunde Svan tog fyra OS-guld. Kalla har tagit tre och kan alltså komma jämsides och till och med passera henne om OS fortsätter som det börjat.

- Det får hon jättegärna göra, utbrister Svan. Är det någon jag unnar det är det hon.

- Jag har följt henne sedan jag var landslagschef för elva år sedan och hon är mycket värd att peta ner mig därifrån. Det känns bara bra.

Eget universum

Aftonbladets krönikör Simon Bank skriver att Charlotte Kalla är en kvinna i ett eget idrottsuniversum.

"Kalla har alltid varit ett känsligt ekosystem, men den här gången ställde hon sig utanför alla former av påverkan. Hon var taktisk, hon var iskall, det var hon själv som bestämde exakt var, exakt när, hon skulle skicka ut sig själv i fri, full fart."

"Och när hon väl gjorde det var hon ensam på banan.", skriver Bank.

ANNONS

Svenska Dagbladets krönikör Anders Lindblad är full av beundrar inför Charlotte Kalla som ju tidigare gjort flera bragdartade insatser.

"Men det tredje OS-guldet är ändå något alldeles extra", skriver Lindblad och fortsätter:

"Kommer mera"

"Charlotte Kalla knäckte alla konkurrenterna med Marit Bjørgen i spetsen. Det var utklassning på ett sätt som gör Kalla till en av de allra största i svensk längdskidåkning. Tre guld i tre olika OS. Det har bara Sixten Jernberg och Thomas Wassberg klarat av tidigare. Och det lär komma mera."

"Det är knappt att man tror det är sant", skriver Göteborgs-Posten krönikör Eric Hilmersson, som tycker att det offensiva sättet Kalla vann på är otroligt.

"Att göra det i en säsongsstart i Ruka är en sak. Att göra det i ett OS, dit hela världseliten kommit hyperformtoppade – det är en styrkeuppvisning som slår det mesta jag har sett", skriver Hilmersson som lägger till att han längtar till nästa lopp.

TT

ANNONS