Längdchef Johan Sares. Arkivbild.
Längdchef Johan Sares. Arkivbild.

Längdchef: "Fullt förtroende för alla aktiva"

Skidförbundets längdchef Johan Sares tror inte att den åkare med höga värden som Uppdrag granskning pekar ut verkligen är dopad.

ANNONS
|

I ett internationellt samarbete har över 10000 blodtester från nära 2000 elitskidåkare samlats in mellan åren 2001 och 2010. SVT:s Uppdrag granskning har låtit flera experter granska resultaten, och en svensk skidåkare på toppnivå pekas ut som misstänkt dopad.

- De här uppgifterna är relativt nya för oss. Men jag har aldrig över huvud taget haft en oro eller misstanke att det förekommer något fusk, säger Johan Sares.

ANNONS

Sares vet inte vilken åkare det handlar om, eller om det ens är en som är aktiv, men han är ändå trygg i att landslaget är rent.

- Vi har tydliga rutiner som vi känner oss väldigt trygga med och ett team kring laget som jag har fullt förtroende för.

Han menar att det är farligt att gå för långt i slutsatserna om att personen är dopad bara för att han har lämnat avvikande värden. Och att det finns stor risk att man dömer någon felaktigt.

- Överlag så är ju dopning någonting som inte hör till sporten över huvud taget. Det känns inget roligt att prata om det några dagar innan vi står inför årets höjdpunkt. Det blir ju fel fokus, säger Johan Sares.

TT

ANNONS