Elias Pettersson är på plats i Vancouver och förbereder sig inför en eventuell återstart. Arkivbild.
Elias Pettersson är på plats i Vancouver och förbereder sig inför en eventuell återstart. Arkivbild. Bild: Darryl Dyck/AP/TT

Läget i NHL – så ska det avgöras

Nu är det officiellt. NHL-klubbarna ska inleda sina träningsläger den 13 juli för att förhoppningsvis kunna börja spela matcher igen den 1 augusti. Men trots en bekräftelse från ligans ledning är mycket ännu oklart.

ANNONS

Den 12 mars kom beskedet att NHL skulle avbryta säsongen på grund av coronapandemin. Svenskarna och de flesta andra utländska spelarna flög hem, allt pausades och sedan dess har läget förvärrats drastiskt i USA. Landet är just nu hårdast drabbat i hela världen.

116 dagar senare, på kvällen den 6 juli, lokal tid, meddelade NHL och spelarfacket NHLPA att de hade kommit överens om en plan för hur säsongen ska fortsätta.

För att planerna till hundra procent ska kunna spikas måste dock spelarna rösta om dem, vilket tros ske inom de kommande fem dagarna.

Och det blir enligt de planer som sedan tidigare har läckt, med en förhoppning om nedsläpp för slutspelet den 1 augusti. Var detta ska ske är dock inte spikat ännu.

ANNONS

Enligt det pressmeddelande NHL och NHLPA släppte på måndagskvällen är de två parterna även "i princip" överens om ett nytt kollektivavtal, som sträcker sig till säsongen 2025–2026.

Och nu börjar NHL-spelarna återvända. Elias Pettersson sitter på ett hotellrum i Vancouver, Mika Zibanejad och Henrik Lundqvist är båda tillbaka i New York och flera andra spelare är redan på is i Nordamerika.

Här är läget i världens bästa ishockeyliga just nu:

+ Så ska det avgöras

24lag gör upp om Stanley Cup-titeln när hockeysäsongen återupptas. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens möts i en enkelserie för att bestämma topp-seedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen: I västra konferensen: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferensen: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i de två konferenserna möts i bäst av fem-matcher, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade i bäst av sju matcher i åttondelsfinal. Det är även bäst av sju matcher i kvartsfinal, semifinal och final.

+ Var ska det avgöras?

Lagen samlas i två olika städer för en slags turneringsvariant av slutspelet, utan publik. Det är inte officiellt vilka städer det blir, men enligt flera nordamerikanska medier blir det kanadensiska Toronto och Edmonton, med Toronto för de östra lagen och Edmonton för de västra.

ANNONS

Lagen blir kvar i sina respektive städer fram till semifinalerna, då de fyra kvarvarande lagen samlas i en av städerna (sannolikt Edmonton), där resterande matcher spelas. Allt utan publik på läktarna.

+ När ska det avgöras?

Sedan den 8 juni har NHL-lagen haft frivilliga träningar. Gemensamma träningar får inledas den 13 juli. Spelet ska inledas den 1 augusti, och lagen får åka till respektive spelstad den 26 juli.

+ Inreseförbud

Det råder inreseförbud till USA, undantag gäller för proffsidrottare i dessa ligor och tävlingar: basebolligan MLB, NHL, basketligorna NBA och WNBA, golfens PGA- och LPGA-tourer, samt tennisens ATP- och WTA-tourer. Däremot måste alla som reser till USA och Kanada sitta i karantän i 14 dagar. NHL-spelarna får dock träna på klubbarnas träningsanläggningar.

+ Testning

Alla spelare som tränar med sina lag testas. Hittills, till och med förra veckan, har 35 spelare testats positivt för coronaviruset. Enligt uppgifter i kanadensiska medier ska alla testas varje dag sedan de kommit till spelorterna.

+ Kritik

NHL har lovat att ingen spelare ska behöva spela om de inte vill under dessa omständigheter. Det sägs att NHL och spelarfacket NHLPA är överens om att spelarna ska slippa bestraffning om de vill avstå spel i slutspelet. Men det har ändå riktats kritik kring att man ska börja spela när framför allt USA är så hårt drabbat av viruset.

ANNONS

Bland andra har svenska backen Anton Strålman som spelar i Florida Panthers ställt sig tveksam till att starta slutspelet.

– Att hitta något ställe där vi ska hållas i en isolerad bubbla och kanske få förtur för att testa oss och andra former som mindre restriktioner för resande. Jag vet inte om jag vill vara med på det, det känns fel. Jag tycker inte att det är rättvist mot alla som kanske behöver det betydligt mycket mer än vi, bara för att vi ska spela hockey och ta igen lite förlorad inkomst, sade han i maj.

+ Svenskarna

Många svenska spelare är redan på plats i USA och Kanada och fler kommer att åka tillbaka under de kommande dagarna. Elias Pettersson är sedan en tid tillbaka i Vancouver.

– Det är konstigt. Jag är i Vancouver men bor på hotell. Jag går till rinken och tillbaka till hotellet. Det är konstigt men jag visste att det skulle vara så, det är lugnt, säger Pettersson i en intervju på klubbens Youtube-kanal.

Mika Zibanejad och Henrik Lundqvist är båda tillbaka i New York för att inleda träningen med Rangers.

Inför omstarten finns dock vissa frågetecken kring 38-årige Lundqvist som har hård konkurens om att vara Rangers förstemålvakt. När säsongen avbröts hade Lundqvist haft mindre speltid än något annat år i NHL. Rangers tränare David Quinn har tidigare sagt att det finns goda skäl att välja alla tre målvakter (förutom Lundqvist Alexandar Georgijev och Igor Sjesterkin) i ett slutspel.

ANNONS

Efter slutspelet har Henrik Lundqvist ett år kvar på sitt kontrakt med Rangers.

En som inte kommer att återvänta till Rangers är Lias Andersson. 21-åringen lämnade laget på grund av psykisk ohälsa i vintras och har sedan dess spelat i SHL med HV71. När Rangers nu ville att han skulle återvända och återuppta träningen tackade han nej.

– Vi har haft diskussioner med Lias om att komma över hit till träningslägret, men han kände att det var bättre för honom att stanna i sitt hemland just nu. Vi respekterar det beslutet, sade Rangers ordförande John Davidson till New York Post.

Bella Franzén/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS