Sveriges Jamina Roberts skjuter i gruppfinalen mot Nederländerna.
Sveriges Jamina Roberts skjuter i gruppfinalen mot Nederländerna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kryss i nyckelmatchen: "Viker inte ner oss"

Sverige är vidare till mellanrundan i handbolls-VM som grupptvåa. I nyckelmatchen mot Nederländerna blev det delad pott efter 31–31.
– Det är som att vi inte har spelat den här gruppen, säger Jamina Roberts.

ANNONS

Förutsättningarna var enkla, en seger mot Nederländerna och vägen till kvartsfinalen skulle bli avsevärt mycket enklare.

Med två uppvärmningsmatcher kom det första riktiga testet för Sverige i form av regerande världsmästaren Nederländerna.

Sverige fick en flygande start, redan efter fem minuter hade den nederländska förbundskaptenen, Monique Tijsterman, tvingats trycka på den stora röda knappen. Timeout med svensk ledning 5–2.

– Vi gör mål på det mesta, säger Jamina Roberts om matchstarten.

Nederländerna skulle komma närmare, men det dröjde till precis innan paus. Efter flera egna missar och en utvisning tappade Sverige från en fem mål stor ledning till att bara ha ett måls försprång när halvleken blåstes av.

ANNONS

– Vi har stundtals ett riktigt bra kontringsspel, sen är det lite slarv som gör att Nederländerna kan äta upp den där ledningen ganska snabbt, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Tvåa i gruppen

I den andra halvleken var det ett nytt Nederländerna som kom till spel. Smällarna blev fler och de svenska målen färre. Med fem minuter kvar var det Nederländerna som höll i taktpinnen och Sverige fick nöja sig med delad poäng.

– Det blir mer en försvarsmatch och då står vi upp bra. Jag tar med mig kontringsspelet i första och försvarsspelet i andra och att vi inte viker ner oss en enda sekund, fast vi ligger under i den andra halvleken, säger Axnér.

Gruppsegern går därmed till Nederländerna, som har bättre målskillnad.

Kazakstan nästa

I mellanrundan tar lagen med sig poängen som man spelat till sig mot de andra två lagen som också tagit sig vidare.

– Det är som att vi inte har spelat den här gruppen, vi går in med samma poäng som Nederländerna och det är ett scenario som vi inte har pratat om så mycket, säger Roberts.

Sverige och Nederländerna får nu med sig tre poäng vardera och lika stor chans att ta sig vidare från mellanrundan. Puerto Rico kommer också att spela mellanrundan, men får inte med sig några poäng.

ANNONS

– De är före med två mål och det är ju ingenting i handboll, så det ska vi nog kunna rätta till. Sen blir det viktiga matcher, alla tre både målskillnadsmässigt och att man ser till att plocka de där poängen man ska, konstaterar Roberts.

I mellanrundans första match, på torsdag, väntar Kazakstan, sedan Rumänien och Norge.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS