Krossen - Brasilien utklassade Sverige

En stor svensk chans som missades, ett stort svenskt sjabbel som utnyttjades. Och så en billig straff. I slutändan var det oavsett vad klasskillnad när Martas Brasilien slog Sverige med 5–1 i OS-fotbollen. - De spelade sambafotboll medan vi spelade... mindre bra, säger Kosovare Asllani i Viasats sändning.

|

Brasilien öppnade som publiken högljutt krävde: full fart framåt. Anförda av Marta, vem annars, stormade de fram mot straffområdet och tvingade de svenska försvararna i knäet på Hedvig Lindahl.

Men när den första anstormningen var avklarad, och när Martas inledningsvis effektiva överstegsfinter började mattas av, började plötsligt ett svenskt kontringsspel skönjas.

Stora svenska chansen

I den elfte minuten kom den första svenska chansen, och den var högkaratig. Elin Rubensson, som ersatte skadade Jessica Samuelsson på högerbacken, löpte sig loss ner mot hörnflaggan och med ett perfekt inspel snett inåt bakåt hittade hon Kosovare Asllani. Några uns mer kraft och Asllanis avslut hade inneburit svenskt 1–0.

- Vi fick första läget och om jag hade satt den hade det blivit en helt annan match, säger Kosovare Asllani till Viasat.

Vad det hade gjort med matchen får vi inte veta. Knappt tio minuter senare sjabblade det svenska försvaret till det och Beatriz högg direkt. Sverige såg ut att ha kontroll på den långa bollen mot det svenska målet, men sanningen visade sig vara den motsatta.

Nilla Fischer fick bara halvträff på sitt rensningsförsök och när Emma Berglund (som fick chansen från start i stället för Linda Sembrant) och Hedvig Lindahl inte kunde komma överens om vem som skulle ta hand om bollen, så slutade det i blågul olycka. Medan svenskorna försökte bestämma sig sträckte Beatriz fram sin långa tå och petade in 1–0 till Brasilien.

Briljant Marta

Av bara farten, framburna av den gulgröna ljudkolossen på läktaren, kom 2–0 kort därefter. Marta, briljant under hela matchen, fick fritt spelrum i straffområdet och passade fram Cristiane som från nära hål klackade in sitt 14:e OS-mål i karriären.

I första halvleks slutminuter var det sedan morsning och goodbye för Sverige när Marta rullade in en till synes billig straff till 3–0, efter att Cristiane snubblat på Magdalena Eriksson och domaren tyckte att det räckte för att blåsa.

Andra halvlek såg sedan ut att bli en mållös historia, tills Brasilien bestämde sig för att bjuda den extatiska publiken på lite fotbollsgodis ytterligare. Först klackade sig Marta förbi Elin Rubensson och tryckte in 4–0 i den 80:e minuten och med några minuter kvar placerade Beatriz elegant in sitt andra mål för kvällen. "Selecão feminina" hade bud på ännu mer men i stället fick Lotta Schelin avsluta målskyttet när hon frispelad satte ett tröstmål för Sverige.

- Det är mycket som studar runt i huvudet nu. Vi börjar bra, sedan får de ett skitmål. Sedan spelar de sambafotboll medan vi spelar... mindre bra, säger Kosovare Asllani till Viasat.

Seger krävs

För Sveriges del innebär förlusten inte bara att förstaplatsen i gruppen tycks omöjlig att nå. De stora siffrorna gör att det krävs seger mot Kina i den avslutande gruppspelsmatchen natten mot onsdag för att vara säkra på att nå kvartsfinal.

- Det gäller att vi lägger det här bakom oss nu och har allt fokus på Kina och att bli tvåa i gruppen, säger Kosovare Asllani.

De två främsta lagen i varje grupp, samt de två bästa grupptreorna, går till kvartsfinal.