Kroghs kyla gav Norge nionde raka guldet

Att gå ut 17 sekunder före en jagande Sergej Ustiugov är ingen lätt uppgift. Men norrmannen Finn Hågen Krogh höll avståndet och körde kyligt hem Norges nionde raka VM-guld i stafett.

ANNONS
|

Herrarnas stafett blev tidigt en uppgörelse mellan Norge och Ryssland.

På den tredje sträckan lyckades Martin Johnsrud Sundby till slut skaka av sig Rysslands Aleksej Tjervotkin och skicka ut Finn Hågen Krogh, som debuterade som siste man i stafetten, 17,7 sekunder före jagande Sergej Ustiugov.

- Det var hemskt. Det är den värsta killen du kan ha bakom dig, jag fick gå allt jag hade hela vägen, säger Krogh.

ANNONS

Hyllas

Sergej Ustiugov gick ut stenhårt och minskade avståndet till åtta sekunder på de första kilometerna. Men Krogh svarade – och höll ryssen ifrån sig. Som minst med fem sekunder – men hela tiden tillräckligt mycket för att förhindra att det blev någon spurtuppgörelse.

- Jag hade förberett mig på en spurt i flera månader, så nu fick jag slänga allt jag hade i huvudet i papperskorgen, säger Krogh och skrattar.

Efteråt hyllas han av lagkamraterna.

- Han visar att han har ett mästerskaphuvud, när det gäller som mest. När Ustiugov har tagit in tolv sekunder och bara är fem bakom... Det hade vissa åkare inte klarat av, men där är inte Finn. Han blir nästan bara starkare, säger Didrik Tønseth som körde första sträckan och växlade till Niklas Dyrhaug.

"Ingen har huvud som Finn"

- Han väljer att köra på och inte vänta in Ustiugov för en spurt. Jag tror inte så många hade gjort som han. Finn har en stor repertoar, och det finns ingen som har ett huvud som han, säger Sundby.

ANNONS

För Sergej Ustiugov var det fjärde medaljen i Lahtis efter guld i både sprintstafett och skiathlon samt ett silver i sprint.

På söndag kan det bli en ny kamp mellan Norge och Ryssland, där Sundby säkert gärna tar revansch på Ustiugov för guldmissen i skiathlon.

Lahtis, TT:s utsända

Fakta: Senaste tio världsmästarlagen i stafett

2017: Norge

2015: Norge

2013: Norge

2011: Norge

2009: Norge

2007: Norge

2005: Norge

2003: Norge

2001: Norge

1999: Österrike

ANNONS