Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Kostnaden femdubblad – extern granskning tillsätts

Göteborgs kommun gick med på att stötta EM i ridsport med 13 miljoner. Men slutnotan för staden ser ut att hamna närmare 80 miljoner. Nu ska hela mästerskapet granskas av externa konsulter. – Vi kan inte bara köpa att det slår så fel jämfört med budget, säger Håkan Linnarsson, ordförande i Göteborg & Co.

Det var förra sommaren som man först upptäckte att kostnaderna för EM i ridsport började dra iväg. Man tillsatte då en extern utredning där konsulterna slog fast att samarbetet mellan de kommunala bolagen fungerade dåligt och att det var en anledning till att budgeten inte såg ut att hålla. Dessutom hade kostnaderna för säkerhet ökat, liksom för tv-sändningar och annat kring själva tävlingarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter den rapporten sköt kommunen till 17 miljoner – och mer än fördubblade därmed sin insats i ridsport-EM.

Det räckte dock inte. I våras uppdagades att förlusten snarare skulle bli 30 miljoner, och eftersom Göteborgs Stad gått med på att vara så kallad guarantor för arrangemanget så är det kommunen som får stå för notan.

Gått 55 miljoner back

Och i går kom ytterligare en chocksiffra: EM i ridsport har gått 55 miljoner back. Sammanlagt handlar det alltså om en kostnad på 68 miljoner för kommunen, att jämföra med planerade 13 miljoner. Och till det kommer kostnaden för att reparera de förstörda konstgräsplanerna på Heden, vilket kan kosta uppemot tio miljoner.

– Att det här blivit betydligt dyrare än vad som var tänkt är uppenbart. Frågan är nu vad som gått fel och då behöver vi göra en ordentlig genomlysning. Vi kommer på nästa styrelsemöte besluta om att ta in en extern granskare som får genomlysa hela arrangemanget, så att vi inte gör om de misstag som har gjorts, säger Håkan Linnarsson.

Siffran kan växa

Han är socialdemokrat och ordförande i Göteborg och Co, som i sin tur äger Got event – det kommunala bolag som arrangerade mästerskapet. Frågan är nu var pengarna ska tas ifrån. Just nu fattas alltså 55 miljoner – en siffra som kan växa.

– Den absoluta lejonparten kommer att tas från Got events överskott. De har ju gått med vinst, mycket tack vare Gothenburg Horse show, så på ett sätt kan man säga att hästsporten får betala till sig själv, säger Linnarsson.

Pengar tas från göteborgarna

Enligt honom har Got Event omkring 45 miljoner i eget kapital, vilket alltså inte räcker. Det betyder att andra kommunala bolag får skjuta till pengar. Ytterst handlar det om göteborgarnas gemensamma resurser. Dessutom vill man från kommunens sida knappast radera ut Got events hela sparkapital.

– Frågan är om det är rimligt att de inte har något kapital kvar. Det är något som kommunen och kommunstyrelsen får fundera på – vad är en rimlig buffert? Säger Linnarsson.

Han konstaterar att EM ur många aspekter blev lyckat och att publiken och de tävlande har varit nöjda. Men:

– Det är inte ett argument för att inte hålla budget. Göteborgarna behöver känna en trygghet i att det inte kommer en sån här kalldusch efteråt. Saker har gått fel med det här evenemanget och det finns alla anledning att noga granska vad som hänt.

Mest läst