Klart med friskvårdsbidrag för golf och ridning

Ridsport och golf ska omfattas av friskvårdsbidraget, det meddelade skatteverket under måndagen efter en historisk dom i Högsta förvaltningsdomstolen.
"Äntligen", säger man på Svenska Ridsportförbundet.

ANNONS
|

– Det här en fråga vi arbetat med så länge, säger Kicki Ronnerberg Bäckman, verksamhetschef Förbund och samhälle på Svenska Ridsportförbundet.

Förbundet har drivit opinion i frågan i över 20 år och har vid flera tillfällen kallat det den "sjukaste friskvårdfrågan".

– Dels för att ridsport både är en bra motion men också för att hästen och stallmiljön kan ge ro i vårt stressade samhälle, det är bra både för kroppen och knoppen, men också för att vi ser det som en ren rättvisefråga. Varför ska just vissa idrotter, däribland ridsporten, uteslutas från friskvården, säger Kicki Ronnerberg Bäckman.

ANNONS

Förmån under 5000

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån i form av motions- och friskvårdsaktiviteter som en arbtetsgivare kan erbjuda sina anställda, förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen och att förmånen är av ett mindre värde än 5000 kronor.

Tidigare har golf och ridning inte klassas som en enklare form av motion eftersom det bland annat krävs dyrare utrustning.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

"Ett historiskt beslut"

Även Svenska Golfförbundet har uttryckt sin glädje över dagens besked. Redan i fredags fastställde Högsta Förvaltningsdomsolen Skattenämndens förhandsbesked, vilket för Svenska Golfförbundet nu innebär att enklare form av golf, på driving range och pay & play-banor, är berättigat till friskvårdsavdrag.

– Domen är ett historiskt beslut och innebär en delseger och ett erkännande i en väldigt lång kamp för att inkludera golf i friskvårdsbidraget, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

– Golf bidrar till folkhälsan och passar människor i alla åldrar som vill ägna sig åt en social och lågintensiv idrott i fantastisk miljö. På sikt hoppas vi att beslutet ska leda till att ännu fler tar chansen att prova på vår idrott.

ANNONS

ANNONS