Eddie Karlsson ser inomhus-VM lite som ett läroår, det är utomhus han satsar på.
Eddie Karlsson ser inomhus-VM lite som ett läroår, det är utomhus han satsar på.

Karlsson siktar högt inför VM

ANNONS
|

För andra året i rad kör Eddie Karlsson en hel VM-säsong och målet är att slå sig in på topp tio.

- Det är ett rimligt mål, jag var som bäst åtta förra året och det har hänt mycket i min utveckling sedan dess, säger han.

Vi träffas vid en av Eddies korta visiter på hemmaplan, mellan sponsormöten och träningar. Den här gången är han hemma i Sverige i en vecka och sedan är han borta ungefär två månader och har då sin bas i Barcelona, Spanien, där han bor hos en familj.

- Jag har haft sånt flyt att få flytta in hos en familj som tar hand om mig, säger han och skrattar.

ANNONS

Att han håller till i just Spanien är förstås för att trialen är störst där. Alla vet vad trial är och i den inhemska serien huserar världens bästa förare.

- Alla har väl en trialhoj i garaget där, ungefär. Förut var det dessutom fritt att köra var man ville, men det har blivit tuffare miljökrav och så nu, säger Eddie Karlsson.

Dagarna i Spanien går till att träna, träna och träna. Särskilt mycket sightseeing har han inte hunnit med.

- Problemet är att man kanske fokuserar på trialkörningen lite för mycket och det kan ställa till det på tävlingarna, säger han.

Träningen sker ibland på klubbar, men ofta på privat mark. Eller på ställen där man "alltid har kört". Problemet då är att polisen inte alltid tycker att det är en bra idé.

- Man har ju pratat med en del poliser där nere. Men det bästa är när man bara pratar engelska. Då blir det jobbigt och då vill de inte diskutera, skrattar Eddie.

Men i helgen är det inomhuskörning som gäller. Och det är något helt annat.

- Det är en grym skillnad. Just att det är så mycket publik och med den stämningen som är. Utomhus är det lite mer öppet. Det är mer action inomhus, allt händer på en gång. Det är rolig stämning egentligen, men det är svårt att hålla nerverna under kontroll.

ANNONS

Och det är inte bara nerverna som gör det svårare inne för Eddie Karlsson.

- I och med att det är uppbyggda hinder så blir det svårare och den cykeln jag kör är byggd för att köra utomhus, så det är väl inte helt optimalt, säger Karlsson.

Inomhus finns, till skillnad från utomhus, inga viktkrav på cykeln, och Eddie Karlssons cykel väger lite mer än de flesta andra inomhusförare. Han har dock valt att inte plocka bort vikt, eftersom det kostar en del att få bort vikt och dessutom måste cykeln i så fall göras om till utomhussäsongen igen.

- Just nu ser jag årets inomhus-VM lite som ett läroår, det är utomhus jag satsar på. Det är en bra lärdom och bra träning, men det vill man ju inte se det som när man tävlar. Man är ju förbannad när det inte funkar ändå, säger han.

Helgens tävling körs i Barcelona och därefter följer tävlingar i Österrike, följt av Spanien igen.

När inomhussäsongen är över är det dags att ladda för den "riktiga" VM-serien.

- Först skall jag köra några spanska serietävlingar för att värma upp inför säsongen utomhus, säger Eddie Karlsson.

Första VM-deltävlingen utomhus körs i Japan, därefter tävlas det i Tjeckien och under nationaldagshelgen kommer hela världseliten till Borås.

ANNONS

Ålder: 20 år.

Bor: I Gällinge utanför Kungsbacka och i Barcelona.

Klubb: Kungsbacka trialklubb.

Aktuell: I helgen kör han den fjärde av sex deltävlingar i inomhus-VM i trial. Tävlingen avgörs i Barcelona. Första VM-deltävlingen utomhus körs senare i vår i Japan.

ANNONS