Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Emilia Ramboldt törstar efter en OS-medalj.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kaptenen hoppas på tredje gången gillt

  Hon har haft Tre Kronors Oscar Möller som lagkamrat, A-lagsdebuterade vid 13 års ålder, och varit med om att förlora två bronsmatcher i OS. Nu hoppas Damkronornas lagkapten Emilia Ramboldt, 29, på tredje gången gillt i det som kan vara avslutningen på en 13 år lång landslagskarriär.

  - Det skulle betyda oerhört mycket att få den medaljen som man kämpat för egentligen hela sitt liv. När jag var liten skrev jag på min önskelista att jag ville ha en OS-medalj i julklapp. Jag är revanschsugen, säger Linköpingsbacken.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ramboldt och hennes lagkamrater har klarat av det första målet genom att säkra kvartsfinalplatsen.

  Efter två raka segrar över Japan (2–1) och Korea (8–0) ska laget nu göra upp om gruppsegern med Schweiz i avslutningen på onsdagen.

  Ett Schweiz som blåste Damkronorna på OS-bronset senast, i Sotji 2014.

  - Den matchen har vi lagt bakom oss sedan länge. Det vi bär med oss är straffsegern i senaste mötet i Tyskland (i januari), säger Ramboldt som ställs mot ett par lagkamrater från Linköping, Florence Schelling och Lara Stadler – etta i målvakts- respektive poängligan i SDHL.

  Behålla känslan

  En gruppseger är viktig, det kan ge en enklare kvartsfinalmotståndare, men framför allt en vinnande känsla.

  - Man vill ju behålla den här goda känslan vi har i laget och gå in i kvartsfinalerna med tre vinster i ryggen, säger hon.

  OS i Pyeongchang kan vara det sista Ramboldt gör i landslaget, efter 13 säsonger och – hittills – 232 landskamper. Med familj och en liten son är det svårt ekonomiskt och tidsmässigt med de knappa förutsättningar som är inom damhockeyn. Ramboldt jobbar deltid som förskollärare.

  - Man vill ha förutsättningar för att orka hålla på, som det är nu så lever man på minimilön. Man har inga semesterdagar att ta ut på sommaren, utan det blir tjänstledigt med fyra veckor utan betalt. Allt beror på hur förutsättningarna ser ut efter den här säsongen, säger Ramboldt som debuterade i AIK:s damlag som 13-åring i Damkronorna som 16-åring.

  Lagkamrat med Möller

  Ramboldt spelade i samma pojklag i Stockholmslaget Spånga som sin bror Jimmy Andersson – nu i Linköpings SHL-lag – och herrlandslagets forward Oscar Möller, Skellefteå.

  Tre Kronor kom till OS-byn sent i måndags kväll.

  - Jag träffade Oscar i hissen och hejade bara lite kort. Hela hans familj kommer och kollar på Schweizmatchen, det är jättekul att han också är här från samma lag. Vi spelade tillsammans i fyra år kanske, åkte på sommarläger tillsammans och familjerna umgicks när jag var liten. Det är kul, säger hon.

  Slår drömmarna in kanske båda till slut står som olympiska medaljörer i nästa vecka.