Skellefteås Oscar Möller. Arkivbild.
Skellefteås Oscar Möller. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

"Kanonperiod" bakom 15:e raka

Skellefteås makalösa form håller i sig. Den 15:e raka segern i hemmaborgen Skellefteå Kraft arena togs mot Linköping med 4–1. Tre snabba mål i en blixtrande andraperiod avgjorde i praktiken matchen.
– Tycker vi dödar matchen i andra. Där gör vi en kanonperiod, säger Skellefteås lagkapten Oscar Möller, som själv är i lika hysterisk form som laget.

|

Möller fortsätter att ösa in mål och poäng. Efter drygt sex minuters spel i den första perioden gjorde han 1–0 efter att ha brutit en passning i numerärt underläge och fått raka spåret fram mot Marcus Högberg i Linköpings mål. Med ett distinkt skott gjorde han sitt 22:a mål för säsongen och poäng för sjätte matchen i rad.

Med en man på utvisningsbänken är Skellefteå ett farligt lag och har nu gjort totalt nio mål framåt när man varit en man färre på isen.

– Vi gör det jättejättebra i numerärt underläge, inte bara att vi dödar utvisningarna utan att vi gör mål framåt. Det känns som att vi gjort fler mål i fyra mot fem än i fem mot fyra, säger hemmatränaren Robert Ohlsson.

"Sätter press"

Oscar Möller förklarar varför Skellefteå har hittat ett så effektivt spel med en man mindre på isen:

– Tycker vi rör bra på fötterna och sätter press. Har du lite flyt kan du få med dig pucken då, säger han.

Men Linköping höll i början spelmässigt jämna steg med Skellefteå. Östgötarna skapade inledningsvis minst lika mycket som Skellefteå och efter 12.07 var det utjämnat till 1–1. Linköping fick tryck i offensiv zon och med en backhand mitt i ”slottet” satte Christoffer Ehn kvitteringen.

I den andra perioden trampade Skellefteå gasen i botten från start. Med stenhård forechecking tryckte man fast Linköping och snurrade långa stunder runt i östgötarnas zon utan att gästerna kunde få tag i pucken.

Lyckosam träff

Innan halva mittenperioden var spelad hade Skellefteå runnit ifrån till 4–1 efter två mål av Filip Sandberg och ett av nestorn Joakim Lindström, som vid 39 års ålder nu ser hungrigare och spelskickligare ut än på flera år. Men hans 3–1-mål går inte till historien som något av de läckrare. Det var helt enkelt ett skott från kedjekompisen Oscar Möller som var på väg utanför stolparna när pucken träffade Lindström och styrdes i nät bakom Marcus Högberg.

Mittenperioden dominerades fullständigt av serieledande Skellefteå som satte upp ett tempo som Linköping inte alls hängde med i.

– Vi möter ett mycket bra Skellefteå. Tycker vi gör två bra perioder men i andra blir vi lite, lite tveksamma och hamnar i egen zon. Då är Skellefteå bra och avgör matchen, säger Linköpings tränare Klas Östman.

Hans lag försökte att komma tillbaka in i matchen men Skellefteå hade kontroll på händelserna och den tredje perioden blev en transportsträcka fram mot slutsignalen.