Therese Johaug och Charlotte Kalla på båten till Lysebotn.
Therese Johaug och Charlotte Kalla på båten till Lysebotn.

Kalla om Johaugs comeback: Stört imponerande

Charlotte Kalla och Ebba Andersson blev tvåa och trea i det tuffa rullskidsloppet Lysebotn Opp förra veckan. En bra bit före dem: en supersnabb Therese Johaug tillbaka på tävlingsscenen.

ANNONS
|

Det är bäst att ta förutsättningarna för det där monsterloppet i förra veckan: Lysebotn Opp är ett lopp som passar den norska skidstjärnan Therese Johaug perfekt. Loppet går upp, upp, upp – från Lysefjorden upp på fjället. Det är brant och vägen slingrar sig i snäva svängar som får en att tänka på klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis som avslutar Tour de Ski.

Men ändå: Johaug, tillbaka efter sin dopningsavstängning, var totalt överlägsen i sin internationella tävlingscomeback över 7,5 kilometer.

- Även fast man vet att det här är något som passar henne så är det skrämmande att höra att det är 1.47 upp, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

Banrekord

- Hon är så grymt stark. Vilket fysiskt fenomen hon är. Men samtidigt ger det mycket inspiration också, att se vilken nivå hon kan hålla.

Kalla påpekar att det är några månader kvar innan det är dags för världscupen. Och att det som tur är kanske bara är Tour de Ski (som Kalla planerar att inte köra) som har en liknande banprofil som Lysebotn Opp.

- Det är ju ingen vila alls utan ihållande arbete, man är som inte van att ha den belastningen under så lång tid. Vi ser det främst som ett led i träningen, med det är stört imponerande, tiden hon gjorde där, säger Kalla.

Johaugs tid var inte bara nästan två minuter snabbare än Kallas. Det var också banrekord – hon slog sitt gamla med över en minut.

"Träna smart"

Efter att ha varit avstängd från att tävla sedan 2016 ser Johaug nu ut att vara tillbaka med besked. Frågan är vem som ska kunna hota henne säsongen 2018-2019?

ANNONS

- Hon är ju otroligt stark just nu. Men vi ska försöka träna både bra och smart för att kunna utmana, säger Kalla.

21-åriga Ebba Andersson, som inte har speciellt mycket erfarenhet av lopp mot Johaug, fick en försmak av vad som väntar med norskan på startlinjen i vinter.

- Det är svårt att inte imponeras över det hon gjorde uppför Lysebotn. Det är helt otroligt att hon kan åka så fort, säger Andersson.

- Man tänker att hon är väldigt stark och att det blir nåt att bita i. Vi får se hur vi kan matcha henne.

TT

ANNONS