Judolandslagets förbundskapten Robert Eriksson ville helst inte se några ryska motståndare i OS. Arkivbild.
Judolandslagets förbundskapten Robert Eriksson ville helst inte se några ryska motståndare i OS. Arkivbild.

Judokapten kritisk mot förbund

Internationella judoförbundet välkomnar det ryska landslaget till sommar-OS, ett beslut som får kritik av svenska judolandslagets förbundskapten Robert Eriksson.

ANNONS
|

I söndags kom beskedet från Internationella olympiska kommittén (IOK) att det var upp till varje sommarolympiskt idrottsförbund, 28 till antalet, att besluta om att tillåta ryska idrottare i OS eller ej.

Internationella judoförbundets (IJF) beslut att inte utestänga Ryssland kom inte som någon överraskning för den svenske kaptenen.

Presidentpåverkan

- Jag misstänkte att det skulle bli så här. IJF har hållit ryssarna om ryggen även tidigare. Som när meldoniumdopningen avslöjades, när fyra ryssar som testat positivt fick tävla vidare alldeles obehindrat.

ANNONS

Eriksson tror att det faktum att Rysslands president Vladimir Putin, som själv har svart bälte, är hedersordförande i IJF kan ha påverkat tisdagens beslut i rysk favör.

- Han har ju väldigt stort inflytande. Dels inom rysk judo förstås, men även internationellt. Han är en stor judovän, på gott och ont. Mest på ont i det här fallet, för jag tror att det var väldigt svårt för förbundet att gå emot honom.

"Luktar skumt"

Rysslands judotrupp till OS består av 14 deltagare, däribland de fyra som testat positivt för meldonium. Men i och med att den internationella antidopningsbyrån Wada senare höjde gränsvärdena för vad som skulle anses vara dopning blev de friade. (Precis som den svenska friidrottaren Abeba Aregawi – som dock inte får tävla i OS sedan hon blivit stoppad av Svenska friidrottsförbundet).

- Jag har svårt att tro att alla de här 14 skulle vara rena. De tränar tillsammans 300 dagar per år i en väldigt toppstyrd organisation, håller sig undan och kommer bara när det är mästerskap och möjligen till enstaka världscuptävlingar. Det luktar skumt, men samtidigt är det svårt att döma dem kollektivt, säger Eriksson.

ANNONS

ANNONS