New Jerseys Stefan Noesen firar sitt mål mot Tampa Bay tillsammans med lagkamraten Taylor Hall.

Johansson tillbaka när New Jersey vann

New Jersey vann den tredje åttondelsfinalen mot Tampa Bay med 5–2, och hämtar därmed upp till 1–2 i matcher i NHL-slutspelet Stanley Cup. Marcus Johansson var tillbaka efter sin hjärnskakning.

|

Det stod 1–1 efter två perioder och i början av den tredje gjorde Tampa Bay 2–1.

Sedan drog New Jersey iväg med fyra mål. Två av dem gjordes inom 20 sekunder i matchens slutminut.

- Det finns hjärta och karaktär i det här laget och det visade vi ikväll. Vi har krigat för varandra hela året och det fortsätter vi med. Ikväll började vi kanske lite nervöst, men sedan tog vi tag i det och började spela pucken. Det måste man mot ett så bra lag som Tampa, säger Marcus Johansson till Aftonbladet.

Johansson var tillbaka på isen efter att ha varit borta sedan slutet av januari på grund av en hjärnskakning.

- Det tog lite tid att komma in det, emellanåt kändes det som jag fick leta efter benen och jaga andan lite väl mycket. Framförallt var det otroligt roligt att spela hockey igen. Jag har saknat det här, säger han.

Tränaren John Hynes hyllar svensken efter matchen.

- Jag tycker ärligt talat att han var lite bättre än vad jag trodde att han skulle vara med tanke på hur länge han varit borta. Han är en veteran som har funnits med på isen i över en månad nu och vi har inte pressat honom. Vi ville att han skulle känna sig redo att komma tillbaka, säger han på en presskonferens efter matchen, som laget lagt upp på Twitter.

"Han lyfte vårt lag"

Hynes säger att det syntes på Johansson att han var i bra form.

- Han lyfte vårt lag och hans tid på isen var väldigt bra.

Colorados Gabriel Landeskog gjorde sitt andra mål i slutspelet när mindre än två minuter var kvar av matchen, där Colorado vann mot Nashville med 5–3. Colorado ligger nu under med 1–2 i matcher.

Flera svenska assist noterades, två av Landeskog och en av Carl Söderberg för Colorados räkning. Även Nashvilles Filip Forsberg noterades för en målgivande passning.

Toronto tog hem den tredje Stanley Cup-matchen mot Boston med 4–2 och reducerade till 1–2 i matcher.

Veteranen Patrick Marleau, 38, gjorde två mål på hemmais, hans första i slutspelet, och William Nylander fick en assist till Auston Matthews mål i andra perioden.

Tre raka för San Jose

San Jose är nu bara en match från kvartsfinalspel. I den tredje åttondelen krossade man Anaheim med 8–1. Bakom segern stod San Jose-målvakten Martin Jones som räddade 45 av 46 skott.

Första perioden blev jämn, 1–1. Rickard Rakell gjorde Anaheims enda mål för kvällen, hans första i slutspelet.

I den andra perioden rann det iväg för San Jose som gjorde två mål i matchens fyra första minuter och ytterligare två under en treminutersperiod senare under perioden.

Anaheims försök att hämta in fyramålsunderläget stoppades av Jones, som räddade 19 skott i andra perioden och 16 i den tredje. I stället åkte Anaheim på tre mål i numerärt underläge i den sista perioden.

Melker Karlsson och Marcus Sörensen assisterade till Eric Fehrs 3–1-mål.

San Jose kan nu avgöra matchserien hemma natten till torsdag.

Fakta: NHL-slutspelet

Avgörs i bäst av sju matcher

+ Tampa Bay–New Jersey 2–1 i matcher (nästa match i New Jersey, natten till torsdag, svensk tid).

+ Boston–Toronto 2–1 i matcher (nästa match i Toronto, natten till fredag).

+ Washington–Columbus 0–2 i matcher (nästa match i Columbus, natten till onsdag).

+ Pittsburgh–Philadelphia 2–1 i matcher (nästa match i Philadelphia, natten till torsdag).

+ Nashville–Colorado 2–1 i matcher (nästa match i Colorado natten till torsdag).

+ Winnipeg–Minnesota 2–1 i matcher (nästa match i Minnesota, natten till onsdag).

+ Vegas–Los Angeles 3–0 i matcher (nästa match i Los Angeles natten till onsdag).

+ Anaheim–San Jose 0–3 i matcher (match fyra spelas i San Jose natten till torsdag).