Jens Fredricson utvecklar hoppstjärnor för framtiden: "En häftig känsla"

För 24 år sedan vann Jens Fredricson, 49, sin första Grand Prix på 1.50 i Kungsbacka. I helgen kan det bli repris.

ANNONS
|

- Jag ska förstås göra mitt bästa för att nå ända fram. Men just nu är inte själva tävlandet mitt huvudfokus, säger Jens Fredricson och utvecklar:

- Jag befinner mig i en uppbyggnadsfas med flertalet av mina hästar, det gör att mycket nu handlar om utbildning. Därför är tävlingarna i Kungsbacka perfekta för mig. Jag kan låta Uncanto di Villagana (som tävlar i stället för Candy Flip) hoppa i 1.50-klassen medan två av mina yngre hästar får lära i de lägre klasserna.

Konstnärligt fokus

Den fas som Jens Fredricson befinner sig i nu – att utbilda och utveckla talangfulla hopphästar – tycker han på många sätt är den roligaste.

ANNONS

- Att få vara med och bygga upp är en häftig känsla, jämfört med att tävla ger det ett mer konstnärligt fokus, ett ständigt pågående skapande, säger han och fortsätter:

- Missförstå mig rätt, jag tycker att det är oerhört roligt att tävla – men det kan samtidigt vara destruktivt. Jag menar, man kanske rider skitbra, men så kan ett nedslag plötsligt förstöra alltihop, med följd att man riskerar att bli sur och grinig. Under uppbyggnaden vinner man hela tiden tills den dag då man står där med den perfekta tävlingshästen...

Som någon köper för ett belopp ägaren inte kan nobba?

- Den risken finns alltid. Jag har dock den stora fördelen att ha väldigt bra ägare till "mina" hästar. Vi har en bra dialog och de delar min syn på arbetet, vilket skapar trygghet och gör att jag inte behöver oroa mig. De har också förmågan att lyssna om det är tvärtom – att jag inte tror på en viss häst, då kan de låta den gå vidare, säger Jens Fredricson som i nuläget har elva möjliga starthästar.

Snackar med lillbrorsan

En annan som Jens Fredricson kommunicerar bra med är lillebor Peder, OS-tvåa i Rio.

- Vi har gått samma skola, har samma hästfilosofi och pratar med varandra varje dag. Vi hjälps åt helt enkelt, vilket kan vara allt från att utbyta tips till att ventilera större frågor. Att veta att man har varandra är en trygghet liksom att veta att jag alltid får ärliga svar – och kan vara lika rak tillbaka, säger han.

ANNONS

Jens Fredricson var med och tog EM-brons i lag i danska Herning 2013 men till skillnad mot brorsan Peder satsar han inte på årets EM i Göteborg.

- Det följer sig naturligt av att jag inte har någon häst som är där än. Men vänta ett par år, jag har några jag jobbar med som har förutsättningar att bli riktigt bra, säger Jens Fredricson.

Kopparbergs Grand Prix

Handlar om: Hopptävlingar som inleddes i torsdags och som avgörs på söndagen med Grand Prix där bommarna ligger på 1.50.

Arrangör: Kungsbacka ridklubb.

Jubilerar: Tävlingen hålls för tionde året.

Rekord: Antalet starter, cirka 1 300, är en fördubbling jämfört med i fjol.

På plats: Cirka 300 ryttare och runt 570 hästar.

Elit: Flera av landets bästa hoppryttare är på plats. Bland dem märks Robin Ingvarsson, Jens Fredricson Niklas Arvidsson, Jörgen Larsson, Marlene Lindblad, Olof Smith, Johan Lund, Anders Lidbäck och Amanda Ericsson.

Jens Fredricson

Är: Hoppryttare, tränare och utbildare.

Bor: På Strömsholm i Västmanland.

Familj: Hustru och dotter – som snart blir 2,5 år.

Meriter, ett urval: Red OS i London 2012. Tog lagbrons i EM i Danmark 2013. Har två SM-guld, tre SM-silver och tre SM-brons.

Aktuell: Tävlar i Kungsbacka i helgen.

ANNONS