Precis som inför OS i Peking 2008 (bilden) kommer svenska OS-aktiva att få ladda upp inför OS i japanska Fukuoka. Men flera andra städer stoppar OS-trupper från att ha förläger där.
Precis som inför OS i Peking 2008 (bilden) kommer svenska OS-aktiva att få ladda upp inför OS i japanska Fukuoka. Men flera andra städer stoppar OS-trupper från att ha förläger där. Bild: Leif R Jansson / TT

Japan stoppar OS-förläger – men inte Sveriges

Ett 40-tal japanska städer stoppar OS-trupper från att ha förläger där, av pandemiskäl. Men Sveriges förläger i Fukuoka kan genomföras som planerat.

ANNONS

Verksamhetschefen i Sveriges olympiska kommitté, Peter Reinebo, skriver i ett SMS till TT att Fukuoka kommer att fullfölja sina åtaganden. Stora delar av den svenska OS-truppen kommer att ladda upp i Fukuoka från mitten av juli innan de flyttar in i OS-byn i Tokyo inför sitt tävlande i OS som pågår mellan den 23 juli till den 8 augusti.

Det är den japanska tidningen Nikkei, skriver Reuters, som uppger att drygt 40 städer, av 500 som lovat att ta hand om utländska OS-trupper för träningsläger och kulturellt utbyte, nu hoppar av.

Skälet är förstås coronapandemin, och oro över att de utländska OS-trupperna ska föra med sig viruset och antingen sprida vidare det i Japan eller belasta den japanska sjukvården som redan nu är hårt belastad på grund av pandemin.

ANNONS

Shiro Hasegawa, företrädare för staden Okuizumo, säger till Reuters att man inte kan ha Indiens landhockeylag på förläger i staden.

Och på onsdagen var det i stället USA:s friidrottslandslag som ställde in sitt förläger i Chiba eftersom smittspridningen är stor där. Borgmästaren Toshihito Kumagai säger, enligt Reuters, att man inte kan garantera sjukhusvård för de utländska besökarna.

Japanska sjukhusläkares förening har i ett brev till regeringen skrivit att de anser att det är omöjligt att hålla ett smittsäkert OS i Japan om tio veckor.

"Vi kan inte blunda för risken för att många nya virusvarianter kommer till Tokyo från olika delar av världen", skriver läkarna, enligt AFP.

Ingela Ahlberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS