Janne Andersson: "Vi har våra idéer"

För Janne Andersson spelar motståndet egentligen ingen roll. Förbundskaptenens fokus skulle ändå ha varit detsamma.

ANNONS
|

Janne Andersson tyckte att det var "fascinerande och på något sätt spännande" att kliva in i Internationella fotbollsförbundet Fifas högkvarter i Schweiz.

Lottningen?

Nej, den brydde han sig inte så mycket om.

- Jag kunde inte påverka själva lottdragningen, så det var bara att ta den när den kom, säger han.

"Spekulationer"

Förbundskaptenen fick vänta ett tag i Zürich. Det var först i lottdragningens två sista bollar, som plockades av den tidigare spanske storstjärnan Fernando Hierro, som Sverige parades ihop med Italien.

ANNONS

Andersson kategoriserar inte lotten på något speciellt sätt. I stället verkar han tycka att det är skönt att arbetet med förberedelserna till hemmamatchen den 10 november och returen i Milano tre dagar senare kan inledas på riktigt.

- Det har varit spekulationer i en vecka, men nu är det klart och nu gäller det att börja förbereda oss för att göra det här så bra som möjligt. Det är egentligen så jag ser på det, säger han.

- Det är en häftig utmaning mot en starkfotbollsnation, och sådana har vi ju mött förr under min korta tid som förbundskapten och då har vi hanterat det bra flera gånger. Det vill till att vi kommer upp till en topprestation igen, så är det. Men det har vi gjort tidigare. Från nu och framåt gäller det att göra det så bra vi kan, sedan får vi se var vi hamnar.

ANNONS

"Individuella topprestationer"

TT: Vad krävs av er?

- Det är klart att vi måste göra en bra match kollektivt, plus att vi bör ha några spelare som gör de här matchavgörande grejerna. Ur det starka kollektivet är det viktigt att få till individuella topprestationer.

- Vi måste få till helheten. Det är vad det handlar om. Det gäller att få ett försvarsspel på plats mot de här individuellt skickliga spelarna, men också ett mod i vårt eget spel. Det är mycket vad det handlar om.

TT: Italien är alltid känt för försvarsspelet – hur ska ni lyckas i offensiven?

- Vi har vårt sätt att spela, vi har våra idéer och sedan får vi titta vad vi kan hitta för svagheter. Alla lag har svagheter. Men framför allt gäller det att få till vårt egna, och när vi har fått till det både anfalls- och försvarsmässigt har vi faktiskt presterat bra, både spel- och resultatmässigt, mot bra nationer.

ANNONS

- Jag hoppas och tror och är övertygad om att vi kan göra det igen. Framför allt tycker jag redan att vi är vinnare som gick till playoff, men vi är inte nöjda med det. Nu blir det allt att vinna igen – och det är bara att gå in och köra. Vi har inget att förlora.

I de tre övriga playoffmatcherna ställs Nordirland mot Schweiz, Kroatien mot Grekland och Danmark möter Irland.

TT

Fakta: Italien

Världsrankning: 15.

Främsta meriter: Fyra VM-guld (1934, 1938, 1982, 2006). Ett EM-guld (1968).

Stjärnor: Gianluigi Buffon, Ciro Immobile, Éder.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp G fem poäng bakom Spanien. Tio matcher resulterade i sju vinster, två oavgjorda, en förlust. Målskillnad: 21—8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Ciro Immobile, 6.

Förbundskapten: Gian Piero Ventura.

Fakta: Tio senaste matcherna mot Italien

0–1 i Toulouse 2016, EM-slutspelet i Frankrike.

0–1 i Cesena 2009.

1–1 i Porto 2004, EM-slutspelet i Portugal.

1–2 i Eindhoven 2000, EM-slutspelet i Belgien och Nederländerna.

0–1 i Palermo 2000.

1–0 i Göteborg 1998.

1–2 i Neapel 1987, EM-kval.

1–0 i Solna 1987, EM-kval.

0–1 i Milano 1984.

3–0 i Neapel 1983, EM-kval.

Sverige har mött Italien i 23 matcher, sex segrar, sju oavgjorda och tio förluster. Målskillnad: 24–28

ANNONS