"Jag trodde inte Albin skulle klara tre matcher"

Janne Andersson var tydlig inför VM-slutspelet att hela truppen skulle behövas. Men väl på plats har det i princip varit samma startelva i varje match.
– Det är ganska naturligt att det sett ut som det gjort, säger han.

ANNONS
|

Det fanns en osäkerhet hos Janne Andersson och hans tränarkollegor i landslaget kring flera av nyckelspelarna. Hur klarar Albin Ekdal av tre matcher på nio dagar? Hur klarar Ola Toivonen att spela det spel Janne Andersson vill spela utan särskilt mycket speltid i kroppen?

Men den duon har varit i allra största grad bidragande till att Sverige är i åttondelsfinal mot Schweiz och Janne Andersson erkänner att han är lite överraskad.

– Om man ska vara ärlig så trodde jag inte att Albin skulle klara tre matcher på så kort tid. Men det är jag ju jätteglad för, säger han.

ANNONS

Du har använt ganska få spelare ändå?

– Det har fallit som det gjort och vi behöver ha alla redo och det var därför vi gick runt så alla fick spela i matcherna inför VM. Sen i fotboll så får man ta en match och utvärdera och sen på nästa för tittar du för långt så tappar man det man har här. Men för mig är det ganska naturligt att det har sett ut som det har gjort.

Är det någon av spelarna som överraskat på dig?

– Inte på det sättet tycker jag, inte så att de har överraskat på mig. Vi har en stark tro på det vi gör och på det här laget och alla spelare uppfyller sin roll. Det är många som uppfyller det kravet för att inte säga alla och det är en av nycklarna till att vi är i åttondelsfinal nu.

– Om vi inte hade uppfyllt det så hade vi inte spelat match på tisdag. Men ingen har direkt överraskat på mig även om många spelare har presterat på en hög nivå. Albin har ju inte spelat så mycket sedan november, Ola har inte spelat på hela våren och gör de här matcherna. Det är ett antal spelare som byggt upp det här och kunnat spela och det är jätteroligt att vi har kommit dit. Robin är samma sak där, han har snabbt blivit den gamle Robin igen efter skadan.

ANNONS

Hur ska ni såra Schweiz?

– Det är ju risk att de läser tidningarna ... men Mexiko har ett ganska lågt bolltempo när de bygger spelet och det gjorde det tydligare för oss när vi skulle kliva på. När vi mötte Italien som har ett högre bolltempo så gör du det inte på samma sätt. Men det passade oss fantastiskt bra mot Mexiko och vi vill hitta lägen för att vinna boll och sedan kunna anfalla.

ANNONS