Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Foto:Bildbyrån
Foto:Bildbyrån

"Jag förstår faktiskt inte hur de kan med"

IOK vaknade alldeles för sent, men till slut gnuggade man gruset ur ögonen och agerade kraftfullt. Fifa, däremot, sover sött vidare och drömmer om en storslagen VM-fest.  Jag förstår faktiskt inte hur de kan med.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För det första: Ryssland borde inte få ha deltagit i OS i Rio förra året. Den gången valde IOK den fega vägen och lät varje idrottsförbund besluta själva. Det slutade med en märklig kompromiss där exempelvis friidrotten sa nej, medan andra sporter välkomnade ryska landslagsdräkter på arenorna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Sydkorea slipper vi det, och det är bra. För efter att laboratoriechefen Grigorij Rodtjenkovs häpnadsväckande vittnesmål om en statsstyrd dopningsapparat där över 1000 idrottare har deltagit granskats och befunnits sann så går det inte längre att stänga av enskilda idrottare.

Då måste idrottsnationen Ryssland straffas, och det har nu, äntligen, skett på riktigt.

 

Det som också framkommit från både ryska visselblåsare och oberoende utredningar, är att Vitalyj Mutko (idrottsminister från 2008 till 2016) har känt till vad som pågått, och med största sannolikhet uppmuntrat det. Eller som Wadachefen Dick Pound uttryckte det: ”Det var omöjligt för honom att inte känna till det. Och om han kände till det, så var han delaktig”.

Det är alltså därför som Mutko nu är portad på livstid från olympiska spel.

Under tiden har hans politiska karriär fortsatt att blomstra och han är i dag vice premiärminister. Vladimir Putins förtrogne. Han är också ordförande för det ryska fotbollförbundet, vilket i sig borde irritera Fifa som i sina etiska regler skriver att fotbollen ska stå fri från politisk inblandning. Är det någon som på allvar tror att den gör det i Ryssland?

Knappast. Ändå såg Fifa genom fingrarna när herrar Putin och Mutko exempelvis tvingade ryska ligan att ändra reglerna kring hur många utlänningar som spelar i lagen. Hade det skett i något annat, mindre, land så hade Fifa med all sannolikhet varit där med pekpinnen och hotat med sanktioner och avstängningar. När Ryssland gör det händer ingenting.

Kan det ha att göra med att det statsägda Gazprom är en av Fifas största sponsorer? Och att samma Gazprom även pumpar in jättesummor i Uefas flaggskepp Champions league?

Det ligger, som Leif GW Persson brukar säga, i farans riktning.

 

Slutligen så är alltså Mutko även ordförande i Rysslands VM-organisation. Det var han som såg till att landet fick mästerskapet och det är han som ska göra det till en PR-succé för Ryssland. Frågan är om han inte är på väg att misslyckas. För även om han har stöd hemifrån (läs: Putin) så är jag knappast ensam om att tycka att det är fullständigt befängt att en man som anses ytterst ansvarig för den största dopningsskandalen i modern tid också är ansvarig för att anordna världens största idrottsevenemang, fotbolls-VM.

För ganska exakt ett år sedan, när Mclaren-rapporten avslöjade den ryska dopningsskandalens fulla omfattning, skrev jag:

”Kan vi med ena handen peka på Ryssland och kalla dem tidernas värsta fuskare samtidigt som vi med den andra handen tilldelar dem fotbolls-VM? Nej, jag tycker inte det. Ta det ifrån dem.”

Det är fortfarande min åsikt. Men nu tycks det vara för sent. VM kommer att spelas i Ryssland och Putin och Mutko kommer att stå på vip-läktaren och applådera stolt när spektaklet invigs på Luzjnikistadion den 14:e juni.

För Fifa vågar inte göra något.

Jag tycker att det är skamligt.

Mest läst