"Jag är glad och lite tom"

Äntligen, äntligen kunde Peder Fredricson släppa ut känslorna han stängt in hela veckan och visa sin glädje.  – Det var mer press inför laghoppningen. I dag kände jag att jag gjorde det för min egen skull. Det var jag, hästen och banan i min bubbla.

ANNONS
|

Det var som bäddat för drama. Fredricson vann tidshoppningen i onsdags och var därmed den enda ryttaren med noll fel. Efter att ha ridit ytterligare två nollor, i torsdags och fredags, hade han skaffat sig ett litet övertag inför de sista två rundorna.

Han jagades av ett gäng ryttare på lite över två fel, vilket innebar att han kunde klara guldet även om han drog på sig två tidsfel, även om alla andra red nollor.

Fredricson red nolla i första. Han var i ett hinder, men bommarna låg kvar.

I andra omgången rev flera av konkurrenterna. Till slut var det Harrie Smolders från Nederländerna som Peder Fredricson var tvungen att hålla bakom sig. Smolders låg på 5,52 fel och Fredricson hade råd med ett nedslag och ett tidsfel.

ANNONS

Och det började helt utan problem. Men sedan, på tredje sista hindret, petade All in ner en bom och hela Ullevi brast ut i ett unisont "nej!".

– Jag tänkte att nu gäller det att hålla ihop det här till sista och inte hitta på några dumheter, skrattar Peder Fredricson.

När han flög över det sista hindret, med ett tidsfel, exploderade Ullevi. Guldet var Peders!

– Jag fick ett galoppsprång mer på ett ställe än jag planerade och det var det som gav tidsfelet. Innan jag gick in så hörde att kommentator sa att jag hade ett hinder till godo, men man vill ändå gå felfritt, säger en glad och nöjd Fredricson.

Det var med minsta möjliga marginal som guldet hamnade runt Fredricsons hals.

Den där gången i Rio fattades det 53 hundradelar för ett guld. Den här gången knep han guldet, med bara 0,52 fel till godo på silvermedaljören.

– Det är därför det är så skört. Jag är så glad att jag vann, för en bom ramlar ju lätt och så hade jag kanske varit femma och då hade jag inte varit glad, säger Peder Fredricson.

Alla känslor, som han under veckan stängt in för att inte tappa fokus, fick äntligen en chans att komma ut och Fredricson kunde lämna den bubbla han har stängt in sig i mentalt.

ANNONS

– Jag är jätteglad förstås, men just nu är jag lite trött och lite tom, säger han.

Och det är kanske inte så svårt att förstå. Fokus och målet har varit på den här guldmedaljen ända sedan silvret i Rio. Då slog han till som en underdog, den här gången var förväntningarna och förutsättningarna helt annorlunda.

– Jag kommer hit som favorit och jag visste att jag kunde vinna. Och i stort sett alla jag har träffat sedan jag lastat av hästen har sagt: lycka till, jag hoppas du vinner, jag tror att du vinner. Så jag hade förväntningarna själv och från alla andra.

– Nu visste jag att jag kanske aldrig mer får en chans att vinna en guldmedalj på hemmaplan med en häst som den här och därför är det ju också så härligt att få till det just nu när det gäller, fortsätter han.

Fredricsons häst, All in, klassas av de flesta bedömare som världens just nu bästa häst.

– Han är egentligen ingen märkvärdig häst på marken, men när han hoppar är han helt fantastisk. När du har en sådan här häst känns det skönt att kunna låta honom vinna en sådan här tävling. Det förtjänar han verkligen, säger Fredricson om sin kompanjon.

ANNONS

Fakta: Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972.

Familj: Hustru Lisen, sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.

Främsta mästerskapsmeriter: EM-guld individuellt 2017, OS-silver individuellt i Rio de Janeiro 2016, OS-silver i lag i Aten 2004, OS-fyra individuellt 2004, EM-silver i lag 2017.

Bor: Grevlundagården, Österlen i Skåne.

Förening: Österlens RK.

EM-häst: All In, elvaårig valack.

Världsrankning: 23.

ANNONS