Emil Jönsson och Anna Jönsson Haag njuter av tillvaron efter att ha lagt ned elitsatsningen för knappt ett år sedan. Arkivbild.
Emil Jönsson och Anna Jönsson Haag njuter av tillvaron efter att ha lagt ned elitsatsningen för knappt ett år sedan. Arkivbild.

Jönsson Haag: "Vi njuter av skidåkningen"

Världscupen har bytts mot inhopp i långloppscupen. Då har också en kravfylld vardag bytts mot ren och skär skidglädje.

ANNONS
|

Det var i mars förra året som Emil Jönsson Haag, 33, och Anna Jönsson Haag, 32, valde att lägga av med sina aktiva skidkarriärer.

Samtidigt har inte paret valt att ställa pjäxorna på hyllan helt.

När långloppscupen, där många före detta elitåkare samlas efter sina avslutade karriärer, inleddes i slutet av november förra året så fanns de båda med i anmälningslistan.

- Det är absolut ingen satsning. Satsningar är jag färdig med. Men jag tycker det är kul att tävla. Och sådant som jag inte gjort tidigare är väldigt roligt då det är utmaningar som man inte riktigt vet hur kroppen klarar av, säger Anna Jönsson Haag.

ANNONS

"Bara glädjen kvar"

Förra helgen gick det så pass bra att det blev en sjundeplats för den förra landslagsåkaren.

- Det gick jättebra, säger Anna innan Emil flikar in:

- Du vill köra mer sade du ju?

- Det blir säkert något mer. Bara för att testa sig själv lite. Den delen vill jag bibehålla, att utmana mig själv, säger Anna.

TT: Njuter ni av skidåkningen på ett annat sätt nu?

- Framförallt är det lite det att man inte behöver vara så brydd över form och prestation. Att ta saker med lite mer ro. Det är helt kravlöst.

ANNONS

Emil Jönsson Haag instämmer.

- När man tar bort alla krav från idrotten så finns bara den där glädjen kvar. Man tycker det är kul att sticka ut och åka. Det är inget måste. Vi har levt i så många år där det dels är kul men dels också det där att man har krav. Att du måste träna så här för att vara bäst i världen. Så det är en helt annan inställning. Bara: "Äsch', vi kör ett lopp". Vi njuter av skidåkningen, säger han och fortsätter:

- Jag tror vi lade av i tid. Så vi inte blev less på det. Jag tror det var viktigt.

VM väntar – trots allt

Samtidigt är paret i dag i en vardag där skidåkningen är långt ifrån prioritet.

- Just nu är det prio på livet och så får man trycka in lite roliga äventyr däremellan. Vi fyller ut dagarna på ett ganska bra sätt ändå. Det blir vad man gör det till, säger Anna Jönsson Haag samtidigt som hennes make nickar instämmande.

ANNONS

Eller ja, maken har ju trots allt inte kastat elitsatsningen helt.

Då Emil Jönsson Haag ingår i Paralympicsmedaljören Zebastian Modins team så innebär det att ett VM väntar för hans del.

- Jag har VM om en månad ja... Så att...Det är ju ändå en satsning.

TT

Fakta: Anna och Emil Jönsson Haag

Anna Haag

Ålder: 32.

Bor: Östersund.

Klubb: Emil&Anna Sportklubb.

Meriter: OS: 1 guld och 3 silver. VM: 3 silver och 1 brons. SM: 2 guld

Emil Jönsson

Ålder: 33.

Bor: Östersund.

Klubb: Emil&Anna Sportklubb.

Meriter: OS: 2 brons. VM: 1 silver, 1 brons. SM: 3 guld.

Fakta: Långloppscupen

Långloppscupen är en längdskidscup som består av flera av de klassiska långloppen som finns i Europa. I helgen körs det 70 kilometer långa Marcialongaloppet i italienska Trentino, som är den femte av tolv deltävlingar.

Vasaloppet, som ingår i cupen, är deltävling nummer åtta.

Svenska Britta Johansson Norgren har vunnit den totala långloppsvärldscupen tre år i följd. Förrförra helgen i Seefeld blev 35-åringen historisk när hon vann sin 16:e tävling i karriären i långloppscupen, fler än någon annan.

ANNONS