Tre Kronor vann i gruppavslutningen

ANNONS
|

För att det svenska önskescenariot ska bli verklighet behöver Ryssland vinna över USA i ordinarie tid i nästa match – annars går USA förbi i tabellen – och sedan ska Lettland besegra hemmanationen Tyskland och ta fjärdeplatsen i gruppen.

I så fall slipper Sverige en logistiskt stökig 50-milaflytt till Paris under morgondagen inför torsdagens kvartsfinal.

I de två senaste VM-turneringarna har Sverige tvingats byta spelort till kvartsfinalen och åkt ut bägge gångerna.

Svenskarna pratade inför Slovakienmötet om vikten av att inför slutspelsäventyret få en spelmässigt bra insats i 60 minuter.

Det sprack direkt.

Räddade frilägen

Trots 2–0-ledning efter första perioden släppte laget till en mängd öppna chanser och Henrik Lundqvist fick rädda två frilägen i början.

ANNONS

William Nylander fortsatte att skina tillsammans med Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg och sköt 1–0 efter 4.02 och Oliver Ekman Larsson gjorde på egen hand andra målet efter drygt åtta minuter.

När Dennis Everberg sköt 3–1 efter 5.45 av andra perioden hade Tre Kronor visat en grym effektivitet, gjort tre mål på elva skott och förre Örebroprofilen Julius Hudacek plockades ur det slovakiska målet och ersattes av Jaroslav Janus.

Svenskarna fortsatte sin dåliga vana att ta onödiga utvisningar – två på grund av för många spelare på isen (Nylander bägge) och ett för att laget kom för sent in till andra perioden.

– Vi får reda på i omklädningsrummet att isen har smält. Så vi väntar på klartecken från arrangörerna och när vi dyker upp får vi en utvisning. Det är en stor arrangörsmiss och ett fiasko. Skandal, för att använda era uttryck, säger förbundskapten Rikard Grönborg till C More.

Krüger skadad

Tre Kronor klarade ut utvisningarna, men Slovakien fick ändå utdelning två gånger. Först genom Tomas Matousek och 3–2 i tredje perioden när Anton Strålman missade vid offensiv blålinje och Andrej Kudrna kunde utnyttja friläget.

William Karlsson avgjorde dock med sitt 4–2-mål i tom kasse.

Centern Marcus Krüger fick en lättare skada på underkroppen och spelade inte tredje perioden. Assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv sade till C More att det inte ska vara någon fara för resten av turneringen.

ANNONS

Fakta: Förutsättningarna

Inför de två sista matcherna i grupp A leder Ryssland på 17 poäng, Sverige är tvåa på 16, USA trea på 15 och Lettland och Tyskland har båda 9 poäng och gör upp om fjärdeplatsen.

Sverige blir tvåa i gruppen: Om USA kammar noll mot Ryssland. Hamnar USA och Sverige på samma poäng avgör inbördes möte, där Sverige föll med 3-4.

Sverige blir trea i gruppen: Om USA tar poäng mot Ryssland.

I grupp B är Kanada klar gruppsegrare på 16 poäng och därefter följer Tjeckien 13, Schweiz 12, Finland 11. Kanada vann det inbördes mötet mot Tjeckien. Kvartetten är också slutspelsklara. I den sista omgången möts de fyra lagen inbördes, Tjeckien–Schweiz och Kanada–Finland.

Fakta: Så fortsätter VM

Kvartsfinaler

Torsdag (16.15 och 20.15): A1–B4 (Köln), A2–B3 (Köln eller Paris), Kanada (B1)–A4 (Paris eller Köln), B2–A3 (Paris eller Köln).

Om Tyskland når kvartsfinal spelar laget 20.15 i Köln.

Semifinaler

Lördag (Köln, 15.15 och 19.15): Vinnaren A1/B4–vinnaren B2/A3, B1/A4–A2/B3.

Det högst rankade kvarvarande laget från grundserien spelar den tidiga semifinalen.

Medaljmatcher

Söndag: Bronsmatch (16.15), final (20.45).

ANNONS