Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre Kronor vände och vann mot Ryssland

Tre Kronor tog sig igenom VM-gruppspelet obesegrat. Förstakedjan klev fram när det behövdes – vilket resulterade i att Sverige vände och vann med 3-1 mot Ryssland.
Därmed slipper man möta Kanada i kvarten – istället ställs man mot Lettland.

Ishockey-VM:s grupp A hade sparat det bästa till sist – frågan var dock om Tre Kronor hade gjort det? Med dubbla Nashvilleförstärkningar i Mattias Ekholm och Filip Forsberg var man redo att ta sig an mästerskapets, hittills, svåraste motståndare Ryssland i en gruppspelets sista match.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det blev långt från någon optimal start på gruppfinalen, detta då både succéspelaren Rickard Rakell och försvarskuggen Adam Larsson dragit på sig en utvisning vardera. Något ryssarna inte var sena att utnyttja, Kirill Kaprizov blev därmed matchens förste målskytt.

"Kan inte ta massa onödiga utvisningar"

Det märktes på matchbilden att motståndet hade höjts flera nivåer, desto lättare blev det inte av att de blågula spelarna hamnade i utvisningsbåset fyra gånger under den första perioden.

– Vi måste komma ut lite bättre i andra, vara mer i deras zon och få mer tryck på dem. Vi måste vara lite smartare. Vi kan inte ta massa onödiga utvisningar, slashingar och sånt, säger Hampus Lindholm till Viasat efter den griniga första perioden.

Viktor Arvidsson skulle dock få ett gyllene kvitteringsläge när han, direkt från utvisningsbåset, hamnade i ett friläge i början av mittenperioden.

Den rappe forwarden fick dock inte till avslutet och lyckades inte överlista Vasili Kosjetjkin i mål – även Mattias Ekholm fick ett gyllene läge när han tryckte sig in på mål, men pucken trycktes dock aldrig in.

Tre Kronor skulle dock fortsätta hamna i utvisningsbåset. Men man lyckades ändå hålla undan och när man själva fick spela powerplay behövde Mika Zibanejad åtta sekunder på sig innan han kunde smälla in pucken i det ryska målet.

Förstakedjan bakom vändningen

Det dröjde bara Zibanejad skulle fixa fram ytterligare ett svensk mål. En stark insatts där, där han höll undan den ryska försvararen, mynnade ut i en fin passning till kedjekamraten Rickard Rakell som kunde prickskjuta 2-1 i, så gott som, öppen kasse.

– Det är vårt jobb, vi måste se till att vi bidrar med det vi kan göra. Nu fick vi göra målen men vi har riktigt bra rull i alla våra femmor, så det är kul, säger Zibanejad om den minst sagt framgångsrika förstakedjan till Viasat.

Rakells ledningsmål skulle visa sig avgöra tillställningen, Ekholm spädde på ledningen när han prickade in 3-1 i tom kasse från egna zonen. Sverige gick därmed obesegrat genom turneringen.

Därmed slipper man möta Kanada i kvarten – istället ställs man mot Lettland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.