Tre Kronor med tredje raka segern i VM

Växjös guldhjälte Elias Pettersson har gjort sitt första VM-mål.
Den 19-årige succéjunioren avslutade målskyttet och stod också för en passningspoäng när Tre Kronor tog tredje raka VM-segern – 4–0 över Frankrike

ANNONS
|

Med drygt fyra minuter kvar av matchen kom det efterlängtade målet.

Med sitt sylvassa handledsskott prickade han plockhandskrysset bakom franske målvakten Ronan Quemener.

Och ett stort leende spred sig över 19-åringens ansikte.

Tidigare i matchen hade han också spelat fram Mikael Backlund till 2–0-målet.

Det var Elias Pettersson första landslagspoäng efter debuten för drygt en vecka sedan i Sweden Hockey Games.

Elias Pettersson vann ju både grundseriens och SM-slutspelets poängliga och tog sig hela vägen till VM-debut efter sin rekordsäsong.

Popovic tillbaka

Assisterande förbundskaptenen Peter Popovic gjorde sin första match i båset i detta VM efter den dramatiska ögonoperationen i fredags. Popovic drabbades ju av näthinneavlossning och tvingades stå över de två första matcherna.

ANNONS

Även målvakten Anders Nilsson, Vancouver, gjorde sin första match i turneringen och ersatte Magnus Hellberg som storspelat i de två första matcherna.

Svenskarna rivstartade matchen – och precis som tidigare var det superkedjan med Rickard Rakell, Mattias Janmark och Mika Zibanejad som slog till.

Bara 24 sekunder hade spelats när Rickard Rakell sköt 1–0 med ett direktskott på Adam Larssons perfekta passning som tvingade franske målvakten Ronan Quemener till en lång sidledsförflyttning. Den förre Asplövenmålvakten hann inte täppa till ordentligt vid sin främre stolpe.

Pettersson regissör

Bara 5.30 senare kom 2–0 i numerärt överläge.

Lagkaptenen Mikael Backlund styrde in pucken, men det var succéjunioren Elias Pettersson som regisserade allt.

Det var han som fixade utvisningen och skottet var perfekt för Backlunds styrning.

Där någonstans dog det svenska spelet.

Det blev lojt, oengagerat och lite slarvigt. Kanske satt urladdningen mot Tjeckien på söndagseftermiddagen fortfarande kvar för Tre Kronor som spelade sin tredje match på fyra dagar.

Den andra periodens behållning var Oliver Ekman Larssons distinkta skott fram till 3–0. Han blev därmed förste svenske backen som gjorde mål i turneringen.

– Jag fick ett bra pass av Adam (Larsson) och sedan höll jag i den lite så att målvakten fick slajda över till den sidan. Det var skönt att få en kasse och få lite självförtroende av det, sade Ekman Larsson till TV3.

ANNONS

Svenskarna kan nu se fram emot en matchledig dag innan nykomlingen Österrike väntar på onsdag.

– Självklart ska vi spela bättre. Vi kan bli lite snabbare, lite rakare och ta puckarna till mål, säger Oliver Ekman Larsson.

ANNONS