Sverige har bästa matchen kvar

ANNONS
|

Tre Kronor kliver av bussen vid AccorHotels Arena i Paris med beslutsamma miner. Det är inga breda leenden, inget flams.

Det är allvar.

Rapporterna från Lanxess Arena i Köln har förstås nått fram. USA, det enda lag som slagit både Sverige och Ryssland, är ute. Eliminerat av Finland av alla lag. Ni vet, det finska lag som varit klappkasst, ifrågasatt, ja … till och med hånat av fansen under gruppspelet.

Men lik förbannat är det inte ifrågasatte coachen Lauri Marjamäki som åker hem till Jultomtens land – utan Jake Eichel och Johnny Gaudreau som tar en Airbus 380 från Paris över Atlanten precis när det roliga i världsmästerskapet startar.

ANNONS

Skräll? Jotack.

Det har Sverige fått reda på.

Och Victor Hedman, sydd under ögat och med riktigt slutspelsskägg, är svart i ögonen när han intervjuas före nedsläpp: ”Det finns ett par nivåer till, det är bränsle kvar i tanken.”

Och när det är en semifinal mot Finland i potten? Det är ju klassiskt. Det är bland det roligaste du kan spela iklädd en tröja med tre kungakronor på bröstet.

VI SER DET direkt mot Schweiz. Tre Kronor har inte en tanke på att missa festen i Köln – och inleder riktigt bra. Tar ledningen och spelar enligt planen; med fart, med idé, med känsla … tills ett självmål ställer Henrik Lundqvist.

Stjärnan har inte den där övernaturliga kvällen, sprider returer över banan – och kanske finns det en enkel förklaring? I NHL ser målområdet lite annorlunda ut än i Europa – och det kan bidra till att Lundqvist i kombination med andra vinklar på en bredare rink stundtals har svårt att hitta rätt i positionen.

Men om Frölunda kan stoppa spelare som Andres Ambühl och Damien Brunner så ska väl nämnde Hedman, Anton Strålman och John Klingberg också kunna göra det?

Jodå.

Det skakar lite i den andra perioden när turneringens allra bästa boxplay testas ännu en gång. Men Sverige har 92,3 procents effektivitet i den spelformen – och när stormen lagt sig kontrar William Nylander läckert in ledningspucken.

ANNONS

Och i början av tredje testar kapten Joel Lundqvist ett skott. När returen rakas i mål av uppsmygande backen Alexander Edler så får vi den där drömsemin. Utan att Sverige är som allra mest imponerande.

TILL SIST: Nu lyfter också GP-sporten mot VM-festen i Tyskland.

Ni hänger väl med oss under mästerskapets mest spännande dagar? Det blir krönikor, blogginlägg, bilder, tweets och antagligen ett par intervjuer …

Och Sverige, ja – Sverige har fortfarande den bästa matchen kvar.

Plus

Fjärdekedjan. Den ger Tre Kronor energikick när det behövs som mest, fixar viktiga 3–1 – och jag vill se mer speltid mot Finland i semin.

Minus

Ovissheten. Frölunda kan fortfarande tappa spelare som John Nyberg (treårskontrakt med Dallas!), Carl Grundström (tre år med Toronto) och Victor Olofsson (skriver strax med Buffalo?)

ANNONS