Säsongen lever för Frölunda – efter jättedrama

|

Det var jämnt, högt tempo och äkta slutsspelskänsla när kvartsfinalserien mellan Skellefteå och Frölunda tuggade vidare.

I förlängningen satte Nicklas Lasu matchens tredje mål och sköt serien till en sjunde avgörande match i Scandinavium.

En av kvartsfinalseriens hetaste potatisar har varit powerplayspelet. Skellefteås har ställt till trubbel så gott som ständigt för Frölunda. Göteborgarnas har å andra sidan varit stundtals iskallt.

I den sjätte kvarten visade Roger Rönnbergs mannar att de tränat på spelformen när Victor Olofsson gav Frölunda en behaglig ledning. Endast fem sekunder in i spel 5 mot 4 pangade han in 1–0. Där och då såg Frölunda ut att ha konserverat formen från lördagens seger i Scandinavium till Norrland.

Men med publikens stöd skrevs handlingen om lika snabbt som i den populära serien Game of Thrones.

Böljande spel

Ena stunden var Frölunda i framkant – tydliga favoriter till segern. Nästa sekund var det hemmalaget som gick fram som en ismaskin i ett smältande världshav. Joakim Lindström regisserade kvitteringsmålet som Pär Lindholm avslutade.

– Jag tycker vi kommer ut ganska stark och gör de första bytena bra. Sen kommer Skellefteå in i det och tar över ju längre perioden går, säger Frölundas målskytt Victor Olofsson till C More.

Andra perioden fortsatte i samma rasande tempo som den första höll. Enda skillnaden var att utdelningen inte kom. Chanser åt båda håll, två välspelande målvakter och hårda tag. Fråga bara Skellefteås Johan Alm som blev avriven hjälmen av Sean Bergenheim och lämnade isen högröd i ansiktet av ilska.

– Fysiskt spel är mitt spel. Jag måste göra det som gör mig till en bra spelare och som kan hjälpa laget mest. Sen vill man göra mål också men det kommer om man gör de andra sakerna, säger Bergenheim till C More.

Johan Gustafsson hade förutom sina snabba reflexer sin målram att tacka för att Skellefteå bara fick pucken förbi honom en gång de första 40 minuterna. Två gånger om plingade det till bakom honom av stenhårda skott. I andra höll dock Frölunda hemmalaget stången betydligt bättre än under de första 20 minuterna.

"JG" imponerade i mål

Johan Sundströms frånvaro, som laget har fått finna sig i de senaste tre matcherna, märktes inte nämnvärt med uppoffrande spel av hårdjobbande Sebastian Stålberg och Mats Rosseli Olsen framförallt.

Men det var Johan Gustafsson som lyste starkast av Frölundas spelare. Han räddade 40 skott under ordinarie tid. Med ryggen, med plocken och med benen. Detta trots att han tvingades kämpa mot både motståndares skott och egna medspelare – som när Matt Donovan fällde honom ofrivilligt i tredje perioden.

När minut 60 närmade sig krypande kändes det att spänningen steg både i spelarnas ben och i arenan. Det här var slutspelshockey när den är som bäst. Och publiken fick fler minuter för pengarna.

Efter en högdramatisk förlängning klev Nicklas Lasu fram och sköt serien till en sjunde match via ett löst skott som letade sig in bakom Ortio i Saiks mål.