Rylander: Hur svårt kan ett pussel med fyra bitar vara?

ANNONS
|

Under de 40 senaste säsongerna har SM-guldet bara försvarats sex gånger. De senaste årens förebild Skellefteå har stått för något unikt, som spelat final sex år i rad. Men just glimrande guld har det bara blivit två säsonger.

Det om något visar hur svårt det är att konstant ligga på topp som förening och hockeylag.

Och ska vi lyssna på Roger Rönnberg så kommer inte heller Frölunda att försvara guldet.

"Vi ska inte försvara nåt guld. Min medalj har jag gömt. Jag har den i säkert förvar, så den är glömd. Den kan ingen ta ifrån mig. Vi ska jaga nästa guld. Vi ska på det igen", säger han allvarligt.

ANNONS

Jag älskar verkligen inställningen.

I APRIL, EFTER guldmatchen, stod hans spelare med en fet cigarr i ena handen och en champagneflaska i den andra. Ljudnivån var massiv och spelarna skrålade om SM-guld på högsta nivå.

Rönnberg satt ensam i ett hörn, alldeles tom och svart i blicken.

Jag frågade vad han tänkte på.

"Nästa säsong. Jag är så pass knäpp ..."

Inte ens där och då, precis när guldet var klart, när spelarna firade som galningar, när alla pusselbitar passats in i varandra ... inte ens då kunde alltså alkemisten från Norrbotten passa på att njuta.

Det kanske kännetecknar en galning, men beskrivningen passar än mer in på en vinnare.

För att gå vidare måste du utvecklas, ta nya vägar, ligga steget före. Ett nytt pussel är redan inhandlat och den här gången ska endast fyra bitar fogas ihop.

* Ödmjukhet.

* Hårt jobb.

* Utveckling.

* Göra andra bättre.

Hur svårt kan det vara att vara att få ihop det pusslet, kanske nån undrar? Tja, då är redan pusselbiten med ödmjukhet glömd ...

Men med den nya och tydliga visionen i Frölunda – "vi ska vinna allt vi ställer upp i" – så har också en ny typ av spelare samlats i klubben. Här ställs inga frågor, här finns ingen broms.

ANNONS

"Frölunda är en väldigt jobbig förening att vara i som spelare – men det är också en förening som alltid utvecklar sina spelare. Vi ska bli världens bästa förening på det", säger coach Rönnberg.

FRÖLUNDA SIKTAR FÖRRESTEN inte bara högt sportsligt. Även ekonomiskt ska guldet hem. Fyra miljoner plus var inte tillräckligt efter en guldsäsong – och nu har koncernen satt upp målet att få in 58 miljoner kronor i sponsorintäkter.

Det är ett tufft, men inte omöjligt, mål.

"Jag anser att en guldsäsong ska ge åtminstone tio miljoner plus", säger ordförande Mats Grauers.

TILL SIST: På lördag får det vara färdigkräkat i magsjukedrabbade Frölunda. Då är det allvar och en säkring av slutspelsplats i Champions League som gäller.

Kommer det 4 000 och tittar mot Pardubice?

ANNONS