Rylander: Frölunda hittar saker att förbättra

Hur blir bäst ännu bättre? Genom utveckling, förstås.

ANNONS
|

I Frölundaborg slår Roger Rönnbergs killar i gång lövblåsen och skrämmer bort isbjörnarna från hallen direkt.

Det tar bara 89 sekunder innan pucken ligger i Berlins nät – och när den första matchen slutade 6–1 nere i Tyskland så tokdör förstås spänningen direkt. Det blir 4–1 till slut och 10–2 totalt.

Vi får blicka framåt – och det är precis vad Frölunda gör.

För trots att junior efter junior redan plockas upp i Frölundas A-lag är det just där som föreningen ser en svaghet.

Eller rättare sagt: En stor utvecklingsmöjlighet.

"Vi måste få en bättre akademi. Vi har flera saker som vi kan utveckla. Kost, skolgång och rehab", berättar ordförande Mats Grauers för statstelevisionens utsända i Frölundaborg.

ANNONS

Landets mästarklubb har i höst visat att det går att plocka upp spelare som är födda så sent som år 2000 och 1999 - gång efter gång.

Återväxten finns där och juniorerna är så pass skickligt skolade av Johan Benker (J20) och Pierre Johnsson (J18) att det knappt märks att de aldrig har spelat A-lag med Frölunda när de väl får chansen i SHL eller Champions Hockey League.

Det är en ruskig stryka.

Jag vet också att coach Roger Rönnberg och hans team har speciella planer för alla unga spelare –och när backbesättningen är fri från skador och med Jacob Larsson tillbaka så kommer ungdomar som Filip Westerlund och Rasmus Dahlin att få ta steg nedåt –och utvecklas i sin takt.

FÖR ÖVRIGT: Frölunda möter Linköping i kvarten, den 6 december (hemma) och 13 december (borta).

Och ja: CHL-hockeyn är, i alla fall med utländskt motstånd, betydligt roligare än den i SHL.

Men när Eisbären bara plockar med sig 16 spelare till Frölundaborg är det som om laget på förhand gett upp. Eller åtminstone bestämt sig för att spara in på fem spelares flygbiljetter och hotellrum.

APROPÅ DRÖMVÄRVNING: Fredrik Pettersson är placerad på den ryska waivers-listan – och nu har en klubb 48 timmar på sig att ta över hans kontrakt från Nizhny Novgorod. Om ingen gör det skickas han ner till ryska farmarligan – och det är jag övertygad om att Freddan inte vill.

ANNONS

Men Frölunda redan till jul?

Nja. Det lär kosta mer än det smakar – och den skattesmällen tror jag inte att Pettersson tar. Det kan bli finska ligan fram till april.

Eller så är han ruskigt sugen att komma hem och stå på Götaplatsen, som livs levande legendar.

TILL SIST: I dag kör en femma från Frölunda mannequin challenge i NK:s skyltfönster.

Stylade för välgörenhetskampanjen Movember, uppklädda som skyltdockor – och så har ni aldrig sett Joel Lundqvist, Nicklas Lasu, Henrik Tömmernes, Sebastian Stålberg och Jonathan Sigalet förut.

Plus

Dan Bakala. Jodå, kanadensaren kommer framåt vår och slutspel att vara en fullvärdig tvåa bakom Johan Gustafsson. Utvecklas varje match, känns det som. Lysande!

Minus

Landslagsskador. Johan Sundström ska bara ha en blödning att läka ut, men visst känns det onödigt att skadas med Tre Kronor i en låtsasturnering?

ANNONS