Robin Lehner berättar om missbruket och självmordstankarna

Robin Lehner har länge setts som en av Sveriges stora målvakter. Nu berättar Frölundaprodukten om något som folk inte känt till. I The Athletic skriver han om år av alkohol- och pillermissbruk och självmordstankar. "Jag ville ta livet av mig. Jag var extremt nära flera gånger”, skriver han.

ANNONS
|

Rikard Grönborg fick nej från flera målvakter inför VM 2018 som spelades i Danmark. En av dem som tackade nej var Frölundaprodukten Robin Lehner.

Utåt sades det att 27-åringen behövde tiden för att rehabilitera en skada som han ådragit sig under säsongen.

Nu har målvakten tagit bladet från munnen och berättat vad som låg bakom hans nej. Sanningen var att han befann sig på en behandlingsklinik i Arizona, skriver han i en artikel i amerikanska The Athletic.

Anledningen? År av alkohol- och pillermissbruk och självmordstankar.

”Jag ville ta livet av mig. Jag var extremt nära flera gånger”, skriver han.

ANNONS

Till slut orkade han inte mer. Under en match med sitt Buffalo sade kroppen nej.

Kollapsen var ett faktum.

"Jag bröt ihop. Jag fick en fullskalig panikångestattack. Jag trodde jag fick en hjärtattack. Jag fattade inte alls vad som hände. Det fanns inte en chans att jag skulle kunna komma tillbaka ut på isen".

Åkte hem och drack öl

Men istället för att uppsöka sjukhus valde han att åka hem, då han var rädd att sanningen om hans tillstånd skulle avslöjas.

”Jag gjorde som jag brukade, jag stannade och köpte öl. Sen åkte jag hem och drack... och drack. Till slut väckte jag min fru mitt i natten och sa de fem ord jag aldrig haft mod nog att säga tidigare. Jag måste åka i väg”.

"Aldrig haft en nykter ishockeysäsong"

Till slut hamnade han på en behandlingsklinik för avgiftning. Lehner skriver i The Athletic att det var en av de värsta avgiftningarna som läkarna hade sett. Han hade inte sovit utan sömnpiller på väldigt länge och dessutom druckit i stort sett varje dag.

Utöver avgiftningen kunde läkarna över diagnostisera Robin Lehner som bipolär med maniska faser.

”Jag är en missbrukare som är diagnosticerad som bipolär och med ADHD samt med Posttraumatiskt stressyndrom. Jag har aldrig haft en nykter ishockeysäsong i hela min karriär. Jag kunde se mönstret i de maniska faserna. När jag var manisk var jag på bra humör så var jag en stabil målvakt. När jag var depressiv då var jag det inte”, skriver han.

ANNONS

Miljöombyte

Efter den gångna säsongen var Lehner klubblös då han tackat nej till att fortsätta i Buffalo Sabres. Anledningen var att han kände ett behov av att byta miljö. Till slut stod det klart att han flyttar till New York för att representera Islanders.

”Till slut börjar jag hitta en lugn plats utan att jag måste ta någonting för att allt dåligt ska försvinna. Jag är verkligen redo att börja slåss nu”, skriver han.

Mår du dåligt? Här finns hjälp att få:

• Vårdcentral eller läkarmottagning

• Psykiatrisk mottagning

• Ungdomsmottagning

• Hjälplinjen: 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22.

• Självmordslinjen Mind: 90 101. Alla dagar 06-22.

• Bris hjälptelefon: 116 11. Alla dagar 14-22.

• Jourhavande präst: Via 112. Alla dagar 21-06.

• RFSL Stödmottagning: 020 – 34 13 16

• Jourhavande kompis (chatt): Vardagar 18-22, Helg 14-18 (www.jourhavandekompis.se)

• Hjälpkällan (för dig som vill lämna en sluten rörelse): info@hjalpkallan.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS