Erik Forssell (t h) jublar efter 1–4-målet.
Erik Forssell (t h) jublar efter 1–4-målet.

Regerande mästarna mosade Linköping

ANNONS
|

Erik Forssell är inne på sin åttonde raka säsong med Skellefteå – varav inte mindre än hälften har slutat med final och två raka med SM-guld.

Trots att de dubbla regerande mästarna tappade nio av sina allra största stjärnor inför den här säsongen vann man SHL med fem poäng mer i vinter – och har hittills sex raka segrar i slutspelet.

Först 4–0 i möten mot Brynäs i kvartsfinalen och så hittills 2–0 mot Linköping i semifinalen – som många tippade skulle bli en riktig rysare.

Men 5–2 på hemmaplan följdes upp med förkrossande 7–2 borta under måndagen – östgötarna var fullständigt utspelade.

ANNONS

–Många utifrån är fortsatt förvånade med tanke på att så många spelare försvann, men samtidigt behöll vi nästan alla backar och även ett gäng anfallare som har varit i klubben länge. Vi har också haft mycket kontinuitet i ledarstaben, menar lagkaptenen Erik Forssell.

Skellefteå har vuxit fram till ett stort spöke för Linköping.

LHC har nämligen aldrig lyckats besegra norrlänningarna i ett slutspel. De har stött på varandra fyra av de sex senaste åren, med samma resultat varje gång – varav de två senaste säsongerna i semifinalen.

–Det är ju nya förutsättningar varje säsong, men de spelarna i Linköping som har varit med och fått stryk flera år på raken kanske kan tycka att det är lite jobbigt mentalt, menar Forssell.

Om inte annat efter 2–7 i sin egen arena i en match som behövde vinnas…

–Givetvis är det psykiskt knäckande att förlora så stort på hemmaplan. Men samtidigt kan det svänga fort och vi måste spela lika noggrant och med samma fart i fortsättningen.

Erik Forssell svarade för sitt livs första hattrick i SHL mot Modo i början av januari – och nu det första i slutspelet någonsin.

33-åringen satte först 3–0, sedan 4–1 och 5–1 – mål som totalt förstörde kvällen för LHC.

ANNONS

–Otroligt egentligen att jag gjort tre mål i två matcher samma säsong, haha. Men vi fick extremt bra utdelning och det gjorde att Linköping aldrig kom in i matchen.

Redan efter drygt fyra minuter stod det 0–2 efter mål av Andrew Calof och Pontus Petterström – där inget av dem såg otagbart ut.

Marcus Högberg agerade väldigt darrigt i kassen – precis som inhoppande kollegan David Rautio.

En stor skillnad mot Skellefteås trygga burväktare Markus Svensson.

–Vi måste spela mer fysiskt och inte bjuda på så många misstag, då smäller det direkt. Vi har absolut inte gett upp, nu får vi se till att vinna på bortaplan i stället, säger Marcus Högberg.

ANNONS