Rönnberg om att vinna: "Det är en äcklig känsla"

Frölundas coach Roger Rönnberg har svårt att njuta i SM-finalen. Även om det blir guld i eftermiddag.… – Det är en äcklig känsla. Det är samma tomhet som inträffar efter en förlust. Det är resan som är målet.

ANNONS
|

Den sista träningen för säsongen kan precis ha avslutats. Det skrattas, det skrivs autografer och fansen vill förstås ha selfies med Frölundas spelare. Det är harmoniskt, avslappnat och skämtsamt.

Det är också 60 lyckade minuter från guld, en seger till mot Skellefteå AIK och säsongen är fulländad.

Huvudtränaren Roger Rönnberg byter om snabbt och vi sätter oss i en lugn del av Scandinaviums restaurang.

Vad har varit svårast under dina tre säsonger i Frölunda?

– Hmm. Att hålla en rak kurs, skulle jag säga. Det är den stora utmaningen för mig, som är lite av en sökare. Att göra små förändringar och inte kasta saker fram och tillbaka. Det är alltid en utmaning när du letar efter det perfekta.

ANNONS

Just den jakten, letandet efter den perfekta hockeymatchen, återkommer lite då och då i Rönnbergs tränarfilosofi.

– I grunden är vi prestationsknarkare. Vi är inte, som alla utifrån, i resultatet. Nu, mitt i en finalserie, jobbar vi efter prestation. Vi vill förbättra saker i vårt anfall, försvar, powerplay, boxplay. Vi har många spelare som vi vill hjälpa att spela ännu bättre. Vi är där i processen i hela tiden. Jag hinner knappt reflektera över resultatet – utan är hela tiden på väg mot nästa insats. Vinst eller förlust i år kommer inte att förändra ... för vi fortsätter ändå resan mot det perfekta.

Vad skulle hända om du någon gång fick uppleva den perfekta matchen?

– Jag har ingen aning! Vi vann en stor match med Juniorlandslaget, JVM-finalen 2012 – och redan på väg in till omklädningsrummet gick Pär Mårts, Robert Ohlsson och Roger Rönnberg och pratade om hur vi skulle göra fler mål, hur vi ska bli bättre offensivt, hur vi ska skymma målvakten ... vi njöt inte ens i det ögonblicket. Det är där vi är. Jag ser samma sak i Joel Lundqvists idrottande. Han letar hela tiden saker i sin egen prestation. Han är den första som kommer på planet, vinst eller förlust – och ska ha sin dator och titta på sina byten och gå igenom matchen ...

ANNONS

Rönnberg fortsätter:

– Jag såg samma sak när jag var i Tre Kronor, när det kom in ärrade NHL-veteraner. Henrik Zetterberg, Johan Franzén och Daniel Alfredsson. Jag var med i en av Alfredssons sista VM-turneringar och han var sist av isen varenda gång. Han stod och letade sitt skott och jag minns att jag tänkte: "Har inte han hittat sitt skott vid det här laget?" Slutar du leta så är du nog klar.

Alfredsson var 38 år vid det tillfället ...

Frölunda har utvecklats under Rönnbergs tre år som coach. Kvartsfinal första året blev semi det andra för att bli vinst i Champions Hockey League och SM-final i år.

– Balansen är svår att hitta, att vi inte blir självgoda. Att vi inte tar för givet att vi ska vara ett topplag. Vi inser nu hur mycket hårt jobb som det behövs för vara ett topplag, för att gå till ett slutspel och gå långt i ett slutspel. Den förståelsen finns nu. Vi har lagt upp allt för att laget ska vara bäst när det gäller.

Frölundas starke ordförande Mats Grauers berättar att vid det första mötet med Rönnberg på våren 2012 var de till en början inte alls överens om hur framgången skulle nås, eller hur en klubb skulle drivas.

ANNONS

Några timmar senare var duon på samma spår.

– Jag tror inte att det finns två människor som aldrig träffats tidigare som kan ha samma uppfattning och samma bilder. Det har vi säkert inte i dag heller. Det är en av våra styrkor i Frölunda i dag, att vi inser att vi alla kan tycka olika – med vad tycker Frölunda? Det är det centrala. Nu har vi en förening som står för saker, som har värderingar. Vad jag tycker, vad Mats Grauers tycker, vad Christian Lechtaler tycker, vad Fredrik Sjöström tycker ... det är liksom underordnat. Föreningen är störst.

Roger Rönnberg brukar ofta förespråka att hans lirare och omgivning ska passa på att njuta – att leva i nuet, glädjas i stunden.

Har du lärt dig själv det med åren?

– Jag är bättre på att koppla av, särskilt under icke matchdag. Som i dag. Jag har insett att jag inte kan påverka nån eller något efter att träningen är slut. Jag har blivit bättre på att stänga av mellan, att kunna andas mellan.

Så när Frölunda mitt i finalserien, efter den tredje segern, valde att ta ledigt ... så flydde Rönnberg som vanligt ut på den vårgrönskande golfbanan.

ANNONS

– Det är mitt ställe att koppla av. Det är det bästa stället, förutom när jag är med familjen, att koppla bort ishockeyn helt. Det tror jag är jätteviktigt under den här delen av året, att inte gå omkring att grubbla. Jag vill inte hamna i konsekvenstänk – vad händer vid vinst eller förlust? Där gör inte jag ett bra jobb. Så då är det bättre att lägga fokus på nåt helt annat.

Ni är oerhört nära ett av de resultatmål som Frölunda ska vara med och tävla om varje säsong?

– Det är väl bra? Att vi är i final, alltså. Det är först när du är i en final som vi kan prata om att vinna. Det här är vår första – och vinner vi den är väl det roligt. Men vi måste komma till final år efter år efter år för att vara där vi vill vara. Att vara ett mästarlag. Det är där vi ska vara.

Vad är den största skillnaden med säsongens Frölunda – jämfört med din två andra upplagor?

– Vi har ett bredare lag. Sjöström och Lechtaler har gjort ett fantastiskt jobb – och med små medel satt ihop fyra kedjor som verkligen kan hota offensivt, fyra kedjor som jobbar stenhårt för varandra utan puck. Det är den stora skillnaden.

ANNONS

Om ni slår in en matchpuck i eftermiddag – hinner du njuta då?

– Tidigare när jag vunnit, JVM och CHL är det enda jag vunnit, så blir det tomt. Det är en äcklig känsla. Det är samma tomhet som inträffar efter en förlust. Det är resan som är målet. Glädjen ligger i att vara här i dag, att träffa killarna och coachteamet. Det är tomhet – oavsett vinst eller förlust – när en säsong tar slut.

ANNONS