Olimb tillbaka: "Jag förväntar mig inget jubel"

Mathis Olimb, 30, är tillbaka i Göteborg. Men i fel lag. …– Jag förväntar mig inget jubel, säger norrmannen i en personlig intervju.

ANNONS
|

Mathis Olimb har haft en hackande återkomst i SHL. Skador på inre ledband i knät och en krånglande AC-led i axeln har följts av en avstängning för en klubba som träffade motståndaren i ansiktet.

– Precis före avstängningen tycker jag att det började flyta. Då såg det nästan ut som under tiden i Frölunda, säger norrmannen, som bara producerat fem poäng på tolv matcher för sin nya klubb Linköping.

Det är inte alls bra, mätt med Olimb-mått – och det är en laddad norrman som kommer tillbaka till Göteborg för första kvartsfinalen i Champions Hockey League.

När norrmannen ville hem efter en misslyckad tid i KHL med Jokerit och en bättre avslutning på säsongen i schweiziska Kloten ... så var inte Frölunda intresserat.

ANNONS

– Det var inte jättenära, faktiskt. Frölunda kände att de ville gå vidare – och hade inte plats för mig, att ge mig den roll jag ville ha. Jag vill spela i numerärt överläge – och mycket. Fast så är det alltid. Du måste spela bra, så får du mycket speltid, konstaterar Olimb.

Hur ser du på äventyret i Finland och Ryssland?

– Det var tråkigt att jag inte trivdes i KHL. Det gick bra fram till november, men sedan tappade jag helt sugen. Det var hela paketet. Jag tyckte att det var tråkigt. Det var jävligt mycket väntan. Vi åkte runt i Ryssland i en vecka-tio dagar. In till match, sedan snabbt ut. Vi satt och väntade timme efter timme på en flygplats.

Det känns som om du måste trivas för att spela bra?

– Ja, så är det, erkänner Mathis.

"Ville spela med brorsan"

Den norska landslagscentern vill även ha trygghet – och en röd tråd. Den hittade han i Linköping tillsammans med ett kontrakt fram till 2018.

I Saab Arena fanns dessutom en annan lockande spelare: Lillebror Ken André Olimb, 27.

– Jag ville spela med brorsan, så det var mycket där det låg också. Det har han och jag drömt om, så det spelade in mycket, berättar Mathis.

ANNONS

Senast bröderna Olimb lirade tillsammans var säsongen 2006-2007 i norska Vålerengen – och nu börjar kemin att infinna sig igen.

Det lär Frölunda få se upp med i Frölundaborg.

– Jag hoppas att fansen minns mig – men jag förväntar mig inget jubel. När Frölunda spelade i Linköping när jag var avstängd så träffade jag massor av fans i arenan. Alla var jävligt positiva, det fanns inga hard feelings. Så det var svinroligt!

Och du lär inte få nån utskällning av Roger Rönnberg längre?

– Det hände rätt sällan att Roger skällde ut mig. Eller så var det jag som var så dum att jag aldrig fattade det. Man brukar höra det man vill höra, hahaha.

Rönnberg håller med:

– Jag behövde aldrig skälla honom, egentligen. Vi skällde på varandra. Han har en härlig inställning till hockeyn, ger alltid mycket. Det ska han ha med sig.

Frölundas coach ser fram emot mötet med Olimb.

– Det blir roligt! Många killar känner honom, hans styrkor och svagheter. Han är en underbar kille, en hockeyspelare och en atlet. Det är en kille som både jag och spelarna har stor respekt för. Vi måste vara beredda att spela bra mot honom.

ANNONS

Mathis Olimb

Ålder: 30.

Familj: FlickvännenCamilla Opaas, som är gravid. "En liten hockeyspelare på väg", säger Mathis stolt.

Klubb: Linköping.

Tidigare klubbar: Manglerud Star, Vålerenga, London Knights, Sarnia Sting, Augsburger Panther, Rockford Icehogs, Frölunda, Jokerit, Kloten.

Aktuell: Kommer för första gången tillbaka till Göteborg – och möter Frölunda med sitt nya lag Linköping i Champions Leagues första kvartsfinal i Frölundaborg i kväll. Matchen startar 20.00 och SVT sänder.

ANNONS