Nyqvist avgjorde VM-premiären med sekunder kvar

Kapten Jimmie Ericsson visade vägen med sitt ledningsmål redan efter tre minuter. Men sedan gick inte mycket Sveriges väg fram till det bara var sekunder kvar av förlängningen. Då klev Gustav Nyquist fram och satte 2-1 som ger Sverige en viktig seger i VM-premiären.

|

Hockey-VM i Ryssland startade på bästa sätt för avgående förbundskaptenen Pär Mårts och Tre Kronor. Efter att Mårts jobbat igenom hela sin telefonbok av NHL-stjärnor och möts av nej på nej får han förlita sig på de som håller sig på svensk mark. Jimmie Ericsson till exempel.

Skellefteå och Tre Kronors lagkapten dundrade med ett avslut som skrek kvalité in ledningen efter knappt tre minuters VM-spel. Mikael Backlund stod för förarbetet innan den löst liggande pucken i Lettlands slott med akuratess och hårdhet förpassades till nätmaskorna.

Men så mycket mer i målväg blev det inte - på länge. Jacob Markström, fenomenal för dagen, räddade med både rumpa och benskydd de lägen Lettland kom till. Och i andra målet var ElvisMerzlikins, som till vardags joddlar mellan stolparna i Lugano, duktig på att stoppa framförallt Sveriges förstakedja från att göra mål.

Andra perioden slutade mållös. Mycket tack vare att Lettland inte kunde utnyttja de numerära överlägen de skapade - och som de tilläts få för att Tre Kronor inte höll tempot tillräckligt högt - trots sin överlägsenhet på pappret.

Letterna skulle bli en lätt match på förhand för svenskarna. Men så drog Martin Lundberg på sig en utvisning i inledningen av tredje perioden. Och vipshade Kristaps Sotnieks bombat in kvitteringen bakom Jacob Markström. Sverige var i brygga. 1-1 efter 60 minutermot Lettland i premiären kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Och det höll på att bli ännu värre. Gints Meija blev fri med bara några minuter kvar - men avslutet strök höger stolpe och gick utanför. Sverige skapade några ströfarligheter därefter men Lettland, som bara undvikit förlust mot Tre Kronor vid en tidigare VM-match, höll undan till signalen för den tredje perioden ljöd.

Förlängning följde. Där fortsatte letterna att låta Jacob Markström få stå för ett antal svettiga räddningar. Det var dem som var bäst under under de fem minuterna. Men då stormade Gustav Nyquist och Alexander Wennberg fram i en kontring. Och efter lite sidledsspel dem emellan stötte Nyquist in avgörandet som betyder att Sverige får med sig två, och inte en poäng från VM-premiären.