Nu blir Sundström ryss på riktigt

Frölundas Johan Sundström flyttar till Ryssland – och går all in. – Jag ska lära mig ryska, berättar centern som skrivit två år med Avangard Omsk.

ANNONS
|

GP berättade tidigare i våras att Johan Sundström skrivit på två säsonger för ryska Avangard Omsk – och nu är han även presenterad i sin nya liga KHL. Och orden från lagets general manager Viktor Shalajev är mäktiga:

– Sundström är en av de mest lovande centrarna på den europeiska marknaden, säger han.

– Jättekul! Jag såg det! Hans ord tyder på att jag får en roll som kommer att bära mycket ansvar. Omsk har följt mig länge, sett många matcher. De har gjort en bra helhetsbedömning känns det som. De har en plan och tror på mig. Det ska bli kul att se vad jag går för i KHL, säger Sundström till GP.

ANNONS

Kontraktet är skrivet på två år, exakt samma tid som NHL-klubben New York Islanders äger svenskens rättigheter – och Avangard har scoutat svensken oerhört väl.

– KHL är en väldigt bra hockeyliga. Jag känner för att åka till Ryssland och gå långt med Avangard. Vinna titlar. Sedan får jag se vad som händer i framtiden. Jag vill fokusera allt på Omsk – och inte tänka nästa steg, säger den kloke centern.

Redan i början av juli flyttar Sundström till sin nya hemstad Omsk, en miljonstad i Stockholms klass – och en nätt liten flygresa på fyra timmar från Moskva.

– När Omsk visade intresse så pratade jag med Jonas Ahnelöv och Erik Gustafsson, som spelar i klubben. De hade bara bra saker att säga. Det är en bra stad att bo och att spela i, berättar Johan.

Språket ska inte heller bli något problem.

– Nä, jag ska lära mig ryska. Det här är ett nytt äventyr, ett nytt kapitel – och jag har en halvrysk kille som ska hjälpa mig. Sedan ska jag också läsa ryska online. Det är bra att kunna förstå och föra en dialog, i mataffären, på restauran och flygplats. Det kommer säkert bli svårt, men jag ska lära mig, säger Sundström beslutsamt.

ANNONS

Och lönen, den blir förstås ett rejält lyft jämfört med Frölunda.

– Jag är jättenöjd med alltihop. Verkligen, säger Sundström stolt.

Johan Sundström

Ålder: 24.

Familj: Flickvännen Victoria Båth.

Moderklubb: Frölunda. Därefter Bridgeport Sound Tigers (AHL) och New York Islanders (11 matcher i NHL). 13 matcher för Tre Kronor.

Aktuell: Klar för Avangard Omsk i ryska KHL. Skrivit kontrakt över två säsonger – och flyttar i juli.

ANNONS