NHL-stjärnan vässar formen – i Frölunda

Världsbacken Erik Karlsson är hemma för att hitta formen – tillsammans med Frölunda.…– Det känns bra! Den första organiserade träningen på ett par månader, ler han.

ANNONS
|

Om drygt två veckor släpps pucken i Air Canada Centre i Toronto – och då tävlar alltså världens bästa hockeyspelare om World Cup-titeln. Erik Karlsson har valt Frölunda för att få upp farten och är helt slut efter träningen.

– Det var en bra träning, ju! Vi körde hårt. Det var kul, säger backen och plockar av den blålackerade CCM-hjälmen. Handskar och byxor är också blå, men det är ingen ny klubb som dykt upp under sommaren.

– Nä, det är Tre Kronor-utrustningen. Måste ju spela in den ordentligt. Det är lika bra ...

Han landade i Göteborg i söndags och förutom beröm från Frölundas coach Rönnberg blir det också tuffa full fart-övningar med start och stopp.

ANNONS

– Det är kul att vara här igen! Jag känner fortfarande en hel del i laget. Det känns som det gamla vanliga laget, Lasu, Sundström, Stålberg, Figren, Tömmernes och Hjalmarsson.

Såg du några blivande NHL-lirare i Frölunda?

– Det finns en del, tror jag. De allra flesta jag spelade med och mot är inte ligan längre. Men det ser bra ut för Frölunda. De vann titeln, har riktigt bra ungdomsverksamhet – och det är inte alls omöjligt att jag senare i karriären kommer att spela emot ett par av ungdomarna som är här just nu.

Erik Karlsson kommer från en fantastisk säsong, åtminstone poängmässigt. Senators missade visserligen slutspelet, men den Frölundafostrade backen fixade 82 poäng, 16 mål och 66 assists, på 82 matcher – och var självskriven kandidat för backpriset Norris Trophy.

Ändå blåstes han på priset av Drew Doughty – och många hockeyröster i Nordamerika pratade om ett rån.

Har du kommit över besvikelsen, Erik?

– Det gjorde jag ganska snabbt! Så är det ibland, alla kan inte vinna. Det var kul för honom, men samtidigt ger det mig en drivkraft att komma tillbaka nästa säsong och vara ännu bättre. Vi ska ta oss till slutspel, så får vi se vad som händer …

ANNONS

En bra start på säsongen vore att vinna World Cup?

– Absolut! Det är det som vi åker dit för. Vi är alla motiverade att komma dit i toppform och göra det bästa vi kan. Förhoppningsvis går det hela vägen, säger en numera korthårig Karlsson.

Det långa hårsvallet åkte av förra säsongen.

– Fast nu är det nästan tillbaka igen, skrattar Erik.

Sommaren har bestått en hel del av träning, men inte i någon organiserad form.

– Jag har inte gjort så mycket, känns det som. Tränat, spelat golf och rest en del, berättar Erik, som på lördag spelar Daniel Alfredssons Invitational på Kungsbacka Golfklubb.

Dit kommer exempelvis även Mats Sundin, Henrik Lundqvist, Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg från det lag som vann OS i Turin 2006. Överskottet går direkt till Childhood-organisationen och minst 100 000 kronor har redan samlats in.

– Det ska bli riktigt kul att vara med där, säger Karlsson.

Han sålde förra året sin lyxiga lägenhet i Linnéstan och har sedan dess letat en ny, för kopplingen till Göteborg vill smålänningen ha kvar.

– Men jag har inte hittat någon lägenhet som passat än, trots att vi har letat. Så nu bor jag på hotell, berättar backen.

ANNONS

På söndag samlas Tre Kronor för en veckas läger i Göteborg, med bland annat match mot Finland i Scandinavium den 10 september. Dagen efter reser laget till Nordamerika för träningskamp i Washington – och turneringen inleds för svensk del den 18 september mot Ryssland.

– Vi har laget för att vinna, tipsar Karlsson.

ANNONS