Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

NHL-klubben tar ställning mot sydstatsmonument

Sydstatsmonumentens vara eller icke vara är en het debatt i USA. Nu tar NHL-klubben Tampa Bay Lightnings ställning i frågan och donerar pengar för att få bort ett monument i staden. – Jag tycker inte att sydstatsmonument är något som borde finnas mitt inne i stan framför domstolen, säger klubbens forward J.T Brown till Tampa Bay Times.

Det har gått över 152 år sedan det amerikanska inbördeskriget tog slut, men än idag är det ett infekterat sår i det amerikanska samhället. Sydstatsflaggan har tidigare väckt starka känslor då många anser att det är en symbol för slaveriet och rasismen som afroamerikanerna utsattes för. Vilket har lett till att den sakta men säkert försvunnit från flaggstänger runt om i södra USA.

LÄS MER: Sydstatssymboler rensas bort i USA

Något annat som nu är på väg att försvinna är monumenten som har rests till minne av soldater och generaler som slogs för sydstaterna under inbördeskriget. Vilket var upprinnelsen till oroligheterna i Charlottesville, där bland annat en person omkom efter att en högerextremist kört med en bil rakt in i en folksamling.

NHL-klubben donerar pengar

I Tampa Bay vill folk ta bort monumentet "Memoria In Aeterna" som är placerat utanför stadens domstol. Men man har då fått beskedet att det skulle krävas privata donationer för att monumentet ska plockas bort.

Då har stadens tre stora klubbar Lightnings (NHL), Buccaneers (NFL) och Rays (MLB) valt att visa sitt stöd genom att tillsammans samla in pengar för att göra ta bort monumentet.

Spelaren skänkte över tolvtusen

Insamlingen resulterade  att man fick in över en miljon kronor, enligt Tampa Bay Times. J.T Brown (forward i Tampa Bay Lightnings) är en av omkring 30 afroamerikanska spelare i NHL, han själv donerade över tolvtusen kronor för att bli av med sydstatssymbolen.

– Jag tänkte själv på hur jag skulle försöka förklara det här för min dotter om hon var gammal nog, hur skulle jag förklara att någon inte gillar henne? Eller varför det här händer i världen just nu? Det gav mig en slags motivation att jag allt i min makt för se till att samhället blir en bättre plats för henne och alla andra, säger han till Tampa Bay Times.

Enligt Brown blir det svårt att få bort rasismen i landet om man inte börjar göra sig av med statyerna.

– Jag tycker inte att sydstatsmonument är något som borde finnas mitt inne i stan framför domstolen. Man pratar om att försöka undvika att skapa splittringar i samhället och det där är en väldigt stor symbol för det mitt inne i staden.

Mest läst