Fiaskot: Sverige förlorade semifinalen i sudden death

2-2 efter full tid och förlängning fick avgöra semifinalen. Väl där räckte inte Tre Kronor till. Europalaget vann - och släckte Sveriges World Cup-äventyr.

|
I genrepet åkte Tre Kronor på en riktig käftsmäll när man fick storstryk med 2-6 av Europalaget. När det var dags för semifinal i World Cup drabbade lagen samman igen. Sverige, som väl på plats i Kanada, har imponerat defensivt såg ut att ha förträngt den tunga förlusten i genrepet och inledde respektlöst. Det dröjde drygt tio sekunder innan Patric Hörnqvist fick matchens första målchans - men Jaroslav Halak i Europalaget avstyrde. Kort därefter var det Europalagets tur att hålla sig framme, men Henrik Lundqvist gjorde en fin räddning på Tomas Tatars avslut. Men bortsett från chanserna i matchens inledning och ett friläge för Gabriel Landeskog var det tunnsått med farliga målmöjligheter. Och när paussignalen efter den första perioden ljöd var det 0-0 på resultattavlan. Period två präglades också den av två försiktiga lag som spelade avvaktande och hade svårt att skapa några öppna lägen. Men drygt två och en halv minut in i den andra akten hettade matchen till. Anton Strålman skickade in en puck på mål, Halak släppte retur och Nicklas Bäckström kunde raka in 1-0. Europalaget menade att målet borde ha dömts bort då Patric Hörnqvist, som befann sig i målgården, störde målvakten Halak - men domarteamet valde att godkänna målet. Trots det psykologiskt viktiga ledningsmålet hade Sverige svårt att koppla grepp om matchen och med 3.33 kvar av den andra perioden lyckades Marian Gaborik utjämna med en styrning som med knapp styrfart letade sig in mellan Henrik Lundqvist ben och in i nät. Tolv sekunder in i den tredje perioden kom så nästa bakslag för Sverige när Tomas Tatar slog in en retur från Lundqvist. 1-2. Mitt i den svenska kvitteringsjakten fick Thomas Vanek ett jätteläge att stänga matchen, men Henrik Lundqvist räddade friläget och höll Sverige kvar i matchen. Och med fyra och en halv minut kom till slut utdelningen för Rickard Grönborgs manskap när Erik Karlsson klev fram. Loui Eriksson stökade framför mål samtidigt som världsbacken skickade in en fösare i nät. I förlängningen skulle dock det svenska World Cup-äventyret ta slut. Tomas Tatar fick en smörpassning av Mats Zuccarello-Aasen och han gjorde inget misstag utan kunde trycka in 3-2.