Målvakten slutar – genomgår könskorrigering

Leksands målvakt Denise Reuterström avslutar karriären. 21-åringen, som den här säsongen spelade elva matcher i SDHL, ska genomgå en könskorrigering, byter namn till Leon och lägger därför målvaktsspaden på hyllan.
– Jag har haft svårt att acceptera mig själv, säger han till Sportexpressen.

ANNONS
|

Säsongen 2012/13 debuterade en 16-årig Denise Reuterström för Leksand i SDHL – sex säsonger senare meddelar, den blott 21 år gamla, målvakten att karriären är över.

Anledningen är att Reuterström aldrig kunnat identifiera sig som kvinna – på Instagram berättar målvakten, som numer heter Leon Reuterström, att han är transsexuell.

Livet är fullt av tuffa beslut, och detta är nog mitt tuffaste hittills. Jag säger nu hejdå till det som varit allt livet har gått ut på fram till nu, en sport som inte bara har varit en sport. Så otroligt mycket jag har fått genom detta i alla år och så många människor jag har träffat och fått uppleva saker med! Men mest tacksam är jag för alla vänner jag har fått tack vare hockeyn! Tack Leksand, Almtuna och Uppland. Men Störst tack till alla er lagkamrater, alla tränare och min familj som varit guldvärda! Nu efter en lång utredning och en lång väntan påbörjar jag en ny lång resa, att få bli den jag är, men tyvärr utan hockeyn. Från och med nu heter jag Leon och ja, jag är transsexuell!

Ett inlägg delat av Leon Reuterström (@reuterstrom)

Efter flera utredningar fick Leon det bekräftad att han är transsexuell – något som egentligen inte kom som en chock.

– Jag har alltid varit som jag har varit och har väl egentligen alltid vetat det här, men jag har haft svårt att acceptera mig själv. Min familj sa: "God morgon, Einstein", när jag berättade det, säger Leon till Sportexpressen.

ANNONS

"Hockeyn är ett avslutat kapitel"

Beskedet kom i december, men målvakten valde att inte berätta för sina lagkamrater – tills nu.

– Jag visste inte hur de skulle ta emot det och gruvade mig lite. Men det var verkligen bara lycka. Alla var så positiva och det blev en hel del kramar. Det var obeskrivligt.

Nu är troligtvis livet som hockeyspelare slut för Leon som har ansökt om ett namnbyte hos Skatteverket och som nu ska genomgå en könskorrigering.

– Jag vet inte om jag kan spela hockey med ett herrlag i framtiden, faktiskt. Men jag tror inte det. Nu ska jag hitta mig själv och det känns som att hockeyn är ett avslutat kapitel.

ANNONS