Lerum - klubben som fostrar NHL-spelare

För Lerums U14-lag är drömmen om NHL högst verklig. För tillfället finns hela fyra spelare från LBK i världens bästa liga. – Den här klubben är bra från grunden, säger 13-årige Viktor Kembel.

ANNONS
|

Göteborg Ishockey Cup (GIC) är i full gång på de västsvenska arenorna. Turneringen är den finaste för landets U14-lag och lockar även hockeytalanger från Norge, Danmark och Finland.

Bland de svenska lagen märks SHL-föreningar som Frölunda, HV 71 och Färjestad – men självklart finns också en av Sveriges främsta plantskolor representerad.

Lerums BK är tillsammans med Skellefteå den enda svenska klubben som i dag har fyra spelare i NHL. Loui Eriksson, Viktor Stålberg, John Klingberg och Erik Karlsson (just nu i farmarligan) har alla lärt sig skjuta och tackla i Vättlehallen i Lerum. Precis som Carl Klingberg (nu i KHL) och Frölundaprofilerna Sebastian Stålberg och Anton Karlsson (utlånad till Leksand) – och Örebro-lirarna Anders Eriksson och Henrik Lundberg.

ANNONS

Ett fantastiskt facit för en klubb som Lerums BK.

– Vi vill att alla ska vara med så mycket det går. Vi åker på olika typer av cuper och har lag i alla åldersgrupper. Vi är en breddförening, säger ledaren Hasse Widlund.

Men hur kan ni ha fått fram så många bra spelare?

– Jag vet faktiskt inte vad som gör det. Före Loui var det ingen, nu är det hur många som helst – och det är ju nästan bara brödrapar dessutom, säger Hasse och skrattar.

Ja, bröderna Stålberg, bröderna Klingberg och bröderna Karlsson har alla visat att drömmen om proffskontrakt går att nå. Och för många av dagens stjärnor så har GIC varit ett viktigt steg på vägen där man fått mäta sig med de bästa lagen i Sverige.

När GP besöker Angereds arena är det derby mellan Lerum och Alingsås. Matchen är länge jämn, men under de sista minuterna rycker Lerum i från och vinner med 4–1 efter snygga mål av August Ridell, Viktor Bernhardtz, Filip Bergström och Anton Karlberg. Det var lagets andra raka seger och 13-årige Viktor Kembel analyserar matchen:

ANNONS

– Allt var helt ok. Det var bra tempo, säger han.

Vad gör Lerums BK så bra på att få fram talanger?

– Den här klubben är bra från grunden. Det är bra tränare och alla visar vilja, säger Viktor.

Han har spelat hockey sedan treårsåldern och har själv fått träffa flera av klubbens NHL-stjärnor.

– John Klingberg är nog min favorit. En riktigt bra hockeyspelare, säger Viktor – som själv har siktet på framtiden väl inställt.

– Att bli proffs, såklart. Vad annars ska man ha för mål?

GIC är för många ungdomar den första turneringen med elitkaraktär. När de sedan blir 15 år kommer TV-pucken – och då börjar SHL-klubbarna på allvar visa intresse för vissa talanger.

– Frölunda norpar ju våra bästa 15, 16-åringar, så är det bara. Så det viktiga för oss är att ta jobba med de som bli kvar. De ska ju spela i vårt A-lag framöver, säger ledaren Hasse Widlund.

Hur är det att träna det här gänget?

ANNONS

– Helt fantastiskt. De är 30 jättegoa kompisar och nu börjar de komma upp i den åldern när man får lite mer tillbaka. De har en skön humor och har lärt sig att driva lite med tränarna ...

Talangfabriken Lerums BK har levererat spelare till världen största ligor. Nedanstående är alla aktiva i dag och har LBK som moderklubb:

John Klingberg – Dallas Stars, NHL

Carl Klingberg – Torpedo Nishny, KHL

Loui Eriksson – Boston Bruins, NHL

Viktor Stålberg – New York Rangers, NHL

Sebastian Stålberg – Frölunda, SHL

Erik Karlsson – Charlotte Checkers, AHL (utlånad från Carolina Hurricanes, NHL)

Anton Karlsson – Leksands IF (utlånad från Frölunda)

Anders Eriksson – Örebro HK, SHL

Henrik Lundberg – Via Hästen, Allsvenskan (Utlånad från Örebro HK, SHL)

Bonusinfo: En tredje Klingberg, Olle, spelar med Frölundas J20-lag och de tre brödernas far, Anders Klingberg, coachade Göteborg lag i TV-pucken 2011–2012.

ANNONS