Lehkonen kan bli kvar i Frölunda trots succén

Guldhjältarna lämnar Frölunda i rasande takt men sportchefen, Fredrik Sjöström sitter lugnt i båten. – Vi har ju vetat om det ett litet tag, vi ligger ganska långt fram ändå, säger han.

ANNONS
|

Oliver Lauridsen, Lukas Bengtsson, Elias Fälth, Andreas Johnson och assisterande tränaren Robert Ohlsson har redan lämnat Frölunda. Fem spelare har skrivit på för klubben där den mest namnkunnige är Luleå-backen Jonathan Sigalet. Att spelarna i Frölunda just nu är högvilt på marknaden kommer inte som någon chock för sportchefen Fredrik Sjöström.

– Vi har ju vetat om att vi skulle tappa några spelare. Sen går man inte ut med det under slutspelet av respekt för spelarna. Man vill att de ska slippa svara på tusen frågor och allt sådant där. Då är det betydligt lättare att bekräfta spelare till klubben. När det ändå står om en spelare överallt så är det lika bra att bekräfta det, säger han och fortsätter.

ANNONS

– Det är lite priset vi får betala. Titta bara på Skellefteå som gått långt i flera år och vunnit, spelarna blir attraktiva på marknaden. Många försvinner. Där har Skellefteå gjort ett jättejobb med att ersätta sina spelare. Vi försöker ju också att ha en lika stark trupp som förra säsongen, det är målet och ambitionen. Sen får vi se om vi når dit.

Något jättefirande blev det inte för Fredrik Sjöström och parhästen, Christian Lechtaler, general manager i klubben.

– Det känns såklart väldigt bra med ett guld, det vore fel att säga något annat. Men det var glädje i ett par dagar men nu är det fullt fokus på nästa säsong. Även under slutspelet började vi ju titta en hel del till nästa säsong.

Ni har tappat flera tunga namn, flera nyckelspelare har utgående kontrakt, jobbig sits?

– Alla spelare är inte lätta att ersätta. Där får vi se hur det går. Jag tycker ändå att vi ligger i en bra fas nu. Sen kommer det ta ett par månader innan truppen är helt spikad.

Även om spelarlönerna i Frölunda är bra så är det långt ifrån NHL och KHL-nivå. Något som märks tydligt för Sjöström.

ANNONS

– De betalar bättre och ser man till pengarna så är vi inte högst upp i näringskedjan. Vi kan inte nosa på alla killar. Sen förstår jag spelare som vill vidare i sina karriärer. Har du tur så kanske du har tio år på toppnivå och då gäller det att tjäna så mycket pengar som det går. Vi kan inte matcha NHL, KHL eller den schweiziska ligan när det gäller pengar.

– Men istället får vi spelare som vill hit och utvecklas. Drivan spelare som vill något med sina karriärer. Sen är det hela tiden en balansgång mellan att utveckla spelare och att vinna. Helst vill man ju lyckas med båda samtidigt.

Kan ni matcha lockbuden som finns för Ryan Lasch?

– Vi har ju kontakt med Lasch och hans agent, det har vi haft hela säsongen. Men han var bäst i SHL, bland de bästa i slutspelet, bäst i CHL. Det är klart att han är väldigt attraktiv på marknaden och sitter i en bra sits. Vi får se hur det går där men vår ambition är ju att behålla honom. Han har trivts väldigt bra i Frölunda och Göteborg och vi har gillat att ha honom här. Sen har han andra bud, det kan ta tid att komma överens där.

ANNONS

Han kan ”casha in” helt enkelt?

– Ja, om han vill. Sen kan vi ge honom väldigt bra betalt också. Inget snack om det.

För de två övriga transatlanterna, Joey Crabb och Spencer Abbott ligger ”pucken” på deras bord.

– Vi har en dialog där. Abbott är ju otroligt skicklig, bland de skickligaste i hela ligan. Men de får åka hem, fundera över vad de vill göra. Självklart försöker vi luska och se om de har andra bud. Men ingen av de har någon panik nu utan vill mer komma hem och känna sig för. Vi har en dialog med både Crabb, Abbott och Lasch.

Frölundas andra poängkung i slutspelet Artturi Lehkonen kommer att sticka över till Montreal Canadiens under sommaren. Men det finns fortfarande en chans att se finnen i Scandinavium nästa år – tillskillnad från Andreas Johnson.

– Tar inte Lehkonen en plats så kommer han ju hit igen. Med Johnson så är det lite annat, han ska över dit och tar han ingen plats så blir det AHL. Det har vi vetat om ett tag. Även Jacob (Larsson) är över och spelar slutspel där borta, men där är det sagt att han ska vara kvar här i minst ett år till.

ANNONS

Nöjd med truppen just nu?

– Absolut. Vi har stora delar av stommen klar redan. Sen är det några spelare vi väntar på svar om de ska vara kvar eller inte. Men vi har tid på oss och truppen kommer inte vara helt spikad på ett par månader. Det kanske blir så att vi väntar till sommaren med någon/några spelare.

– Målsättningen är dock att ha ganska mycket klart till den 16:e maj då vi startar upp igen.

Fakta: In och ut ur Frölundas A-trupp

Bekräftade värvningar: Victor Olofsson forward (Modo), Carl Grundström forward (Modo), Mattias Norstebö back (Brynäs), Oscar Engsund back (Oskarshamn), Jonathan Sigalet back (Luleå), Johan Lundskog assisterande tränare.

Bekräftade förluster: Oliver Lauridsen till Jokerit, Elias Fälth till Brynäs, Lukas Bengtsson till Pittsburgh Penguins, Andreas Johnson till Toronto, Robert Ohlsson till Djurgården.

ANNONS