Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

Joel är tillbaka – för att vinna

Joel Lundqvist är tillbaka i Frölunda. Säsongen kan starta. – Att få vinna med Frölunda smäller minst lika högt som ett VM-guld.

Det är en lite smått plågad kapten som kommer ut från duschen i Frölundaborg. 
"Kan vi prata stående? Benen stelnar till annars ..." 
Tre veckors semester är över – och tro inte att Frölundas fystränare Pär Edlund är snällare bara för att Joel Lundqvist är tillbaka i gänget.
Det blir ett saftigt benpass, det jobbigaste av dem alla. Och Frölundas kapten är inte ens solbränd, för den planerade semesterveckan till Cypern försvann i samma takt som vattkopporna dök upp på den ena dottern ...
– Vi får ta solresan i juli i stället. Men det verkar i alla fall som om de andra barnen har klarat sig ...
Och Frölundas hårt tränande lirare slipper i alla fall brottning med Eddy Bengtsson nuförtiden.
– Du, det har jag inte glömt. Han kastade runt mig då! Jag brukar säga till lillgrabben Viktor när vi ser på Gladiatorerna att jag har brottats med El Gringo. Då blir han imponerad, skrattar Joel.

För några veckor sedan kom han med brorsan Henrik i släptåg in som allra sista män i omklädningsrummet i Lanxess Arena i Köln, Tyskland. Guldmedaljer runt halsen, VM-bucklan i varsin hand, tårar i ögonvrån.
En mäktig och känslopackad upplevelse – kombinerad med massor av glädje, förstås.
– Det var speciellt, det var det. Jag har vunnit förr, men det blev en extra känsla att göra det ihop. Väldigt känslomässigt! Det kände vi båda ...
Men glöm att Joel Lundqvist lever på minnen.
– Nu blickar jag framåt. Jag har njutit. Det har varit mycket positivt – men nu lägger jag det bakom mig. Det är kul att få träffa det nya gänget. Jag var inne och sa hej i omklädningsrummet när jag kom hem, för att få lite ansikten. Nu får jag lära känna och umgås med dem, säger Joel.
Det är bara Lias Andersson som Joel känner sedan tidigare, eller snarare har sett växa upp i omklädningsrummet.
– Lias har jag träffat en del genom åren. Där har det hänt en del, minst sagt ... 
35-åringen ler.
Är det svårt som kapten att få med sig ett helt nytt gäng?
– Eh ... det är så det blivit i dagens hockey. Det är stor omsättning. Det är viktigt att vi som är kvar tar ett större ansvar. Jag har hört och sett att Sebastian Stålberg, Simon Hjalmarsson och Johan Gustafsson har klivit upp några positioner. Det är viktigt att de leder och visar de nya hur det fungerar. Det är en process att få alla åt samma håll ...
Är du med och lägger ett ord om vilka du vill ha som assisterande kaptener?
– Jag har pratat med Roger och de andra tränarna om vad som händer, även fast jag inte varit här. Vi brukar ha ett snack. Han har en idé – och så brukar han lyssna av det lite ...
Vad är känslan inför den nya säsongen?
– Det handlar om att prestera, att vi peakar och får ut max av så många som möjligt. Det fick vi guldåret, men inte förra säsongen. Nu vet jag inte var vi står, men ser vi bara på pappret och känslan så har vi absolut ett lag som utmanar om att vinna. Men det är lång väg dit. 
Vinst är alltid målet i Frölunda?
– Ja, så är det. Det har inte ändrats. 
Du längtar efter Götaplatsen igen?
– Precis! Att få stå där och känna att du har gjort verkligen allt. Att du gjort det som du hade som mål – och lyckats med det. Att kunna njuta av det, i stället för det omvända när vi åkte ur i semin. Vi kom inte upp i matchserien. Brynäs gjorde det bra, men vi maximerade inte – och det finns grejer som jag störde mig på i efterhand. 

Joel Lundqvist har ett år kvar på kontraktet med sitt hjärtats klubb – och sportchef Fredrik Sjöström har redan aviserat att Frölunda vill ha kaptenen kvar längre än så.
– Vi har haft en avstämning – och vi kom in på framtid och hur vi ser på saker och ting. Längre än så har vi inte pratat, men vi hade en diskussion. Den kommer att fortgå framöver, säger Joel Lundqvist. 
Känner du att det är här du vill avsluta allt?
– Det kan hända så mycket, men jag trivs, spelar i en toppklubb i Europa, alla förutsättningar som finns – och självklart betyder familjen mest. Att de har det bra och trivs. Det är mycket som spelar in. Det är min klubb, det här. Det är svårt att se nåt annat.
Du har ju ett Ronnie Sundin-rekord (893 matcher) att slå också?
– Haha. Jag tänker inte matcher – jag tänker titlar. Jag vill vinna! Och att få vinna med Frölunda smäller minst lika högt som ett VM-guld. Det är det jag jobbar för. 
Men först blir det en veckas straffträning ... minst, vill säga.
– Det blir alltid speciella upplägg för mig, när jag kommer in senare efter semestern. Jag kommer att få lägga på en veckas träning in i juli. Eller två. Grundträning. Det blir för kort med tre veckors grundträning, förklarar Joel.

Joel Lundqvist
Ålder:
35.
Familj: Hustrun Amanda. Barnen Vilma, Viktor och Ebba.
Bor: I villa på Hönö.
Spelar: I Frölunda som kapten. Ett år kvar på kontraktet.
Mer: Är den nyaste medlemmen i trippla VM-guld-klubben. Sedan tidigare finns Sven Tumba, Mats Sundin och Jonas Bergqvist med där.
Aktuell: Tillbaka i Frölundas träning efter VM-guldet med Tre Kronor. Har haft semester i tre veckor tillsammans med familjen. Hann med ett besök till Legoland i Danmark innan vattkoppor satte stopp.

Se mer från - Frölunda Indians
Mest läst