Hjalmarsson bortbytt av Chicago

Ingen är helig i ett NHL-lag. Det fick trefaldige Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson erfara på midsommarafton. 30-åringen har bytts bort av storlaget Chicago för spel i bottenlaget Arizona.

ANNONS
|

"Niklas har bidragit till tre Stanley Cup-vinnande lag och är erkänd för sin pålitlighet som lagkamrat och osjälviska attityd. Sättet han representerat Chicago på, både på och vid sidan av isen, har gjort honom till en älskad medlem i föreningen", säger Chicagos sportchef Stan Bowman till klubbens webbplats.

Tre Kronor-backen Niklas Hjalmarsson har gjort tio säsonger i NHL, samtliga i Chicagos organisation, och var bärande i storlaget som blev Stanley Cup-mästare tre gånger på fem år mellan 2010 och 2015.

"Målrik" säsong

30-åringen från Russnäs i Småland, som spelade för HV71 i dåvarande elitserien, har gjort över 600 NHL-matcher för Blackhawks och blivit en favorit bland fansen, känd som den defensive backen "Hammer".

ANNONS

Den här säsongen gjorde han 73 grundseriematcher och noterades för 18 poäng, varav fem mål vilket han aldrig gjort tidigare. I slutspelet spelade Hjalmarsson samtliga fyra matcher när Chicago slogs ut direkt i åttondelsfinalen av blivande finalisten Nashville.

Men ingen är alltså helig i den professionella affärsverksamheten kallad NHL.

Ny Tre Kronor-lagkamrat

På midsommarafton blev det klart att Hjalmarsson byts bort i utbyte mot amerikanske backen Connor Murphy och kanadensiske forwarden Laurent Dauphin. I och med trejden frigör Chicago löneutrymme i sin budget, något som lär vara en stor anledningen till bytet.

I Arizona – som slutade tredje sist i den västra konferensen den gångna säsongen – blir Hjalmarsson lagkompis med Oliver Ekman Larsson som är assisterande lagkapten och en av bottenlagets stora stjärnor.

Duon känner varandra efter att ha representerat Tre Kronor tillsammans, bland annat genom OS-silvret i Sotji 2014 och i World Cup i fjol.

TT

ANNONS